Stir fry z warzywami i makaronem z papieru ryżowego
Stir fry z warzywami i makaronem z papieru ryżowego

Stir fry z warzywami i makaronem z papieru ryżowego

Czas ogółem20 min
10 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Pyszne i ekspresowe danie stir fry, które łączy makaron ryżowy (będzie gotowy w kilka sekund!) z cebulą, marchewką, kapustą i chili z nutą sezamu.

Przepis na to danie jest jednym z zestawu przepisów 3 w 1. Pozostałe dwa przepisy znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
8 
arkuszy papieru ryżowego
0,13 
kapusty czerwonej
 ½ 
żółtej papryki
 ½ 
marchewki
1 
cebula
2 
ząbki czosnku
 ½ łyżka
miodu
1 łyżka
sezam do posypania
1 
cebula dymka do posypania
Wartości odżywcze (na porcję)892 kJ / 213 kcal
6 gTłuszcz
5 gBiałko
33 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

8  arkuszy papieru ryżowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

4 arkusze papieru ryżowego zanurz w misce z ciepłą wodą, aż zmiękną. Wyjmij i jeden na drugim ułóż na desce posmarowanej Olejem sezamowym Kikkoman. Dociśnij arkusze, żeby się skleiły. Ponownie zanurz w misce z wodą na 2 minuty. Wyjmij i połóż na desce. Nożem posmarowanym Olejem sezamowym Kikkoman pokrój arkusze w paski o szerokości około 1-2 cm. Ponownie włóż paski do wody i palcami odklej od siebie. Po rozdzieleniu przełóż paski do suchej miski. Tak samo postępuj z kolejnymi 4 arkuszami papieru ryżowego.

Krok 2

1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman0,13  kapusty czerwonej –  ½  żółtej papryki –  ½  marchewki – 1  cebula – 2  ząbki czosnku – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżka miodu

Kapustę, paprykę, marchewkę i cebulę pokrój i podsmaż na patelni na Oleju sezamowym Kikkoman. Dodaj posiekany czosnek. Sos sojowy Kikkoman wymieszaj z miodem. Wlej na patelnię i wymieszaj z warzywami i makaronem.

Krok 3

1 łyżka sezam do posypania – 1  cebula dymka do posypania

Posiekaj dymkę. Danie podawaj posypane sezamem i dymką. 

ID przepisu: 1302

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

8 arkuszy papieru ryżowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

4 arkusze papieru ryżowego zanurz w misce z ciepłą wodą, aż zmiękną. Wyjmij i jeden na drugim ułóż na desce posmarowanej Olejem sezamowym Kikkoman. Dociśnij arkusze, żeby się skleiły. Ponownie zanurz w misce z wodą na 2 minuty. Wyjmij i połóż na desce. Nożem posmarowanym Olejem sezamowym Kikkoman pokrój arkusze w paski o szerokości około 1-2 cm. Ponownie włóż paski do wody i palcami odklej od siebie. Po rozdzieleniu przełóż paski do suchej miski. Tak samo postępuj z kolejnymi 4 arkuszami papieru ryżowego.

1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman0,13 kapusty czerwonej – ½ żółtej papryki – ½ marchewki – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżka miodu

Kapustę, paprykę, marchewkę i cebulę pokrój i podsmaż na patelni na Oleju sezamowym Kikkoman. Dodaj posiekany czosnek. Sos sojowy Kikkoman wymieszaj z miodem. Wlej na patelnię i wymieszaj z warzywami i makaronem.

1 łyżka sezam do posypania – 1 cebula dymka do posypania

Posiekaj dymkę. Danie podawaj posypane sezamem i dymką. 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.