

Burger rybny z jarmużem i sosem jogurtowym
Burger z chrupiącym dorszem, pieczonym jarmużem i lekkim sosem jogurtowym. Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i czosnek nadają rybnemu kotlecikowi mnóstwo smaku. Całość będzie gotowa w mniej niż 30 minut!
Przygotowanie
Krok 1

100 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – 50 ml mleka – 200 g filetu z dorsza – 1 jajko – 1 ząbek czosnku – 3 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka oleju roślinnego
Namocz 30 g Kikkoman Panko w 50 ml mleka i odstaw do zmięknięcia. Zblenduj dorsza, jajko, czosnek i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli na gładką masę. Dodaj Kikkoman Panko i dobrze wymieszaj. Uformuj dwa kotleciki i obtocz je w reszcie Kikkoman Panko. Smaż kotleciki na oleju z obu stron, aż się zezłocą.
Krok 2

60 g jarmużu – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka sezamu – 1 szczypta soli
Umyj i dokładnie osusz jarmuż, a następnie usuń twarde łodygi. Przełóż jarmuż do miski, skrop Olejem sezamowym Kikkoman, dodaj sól i sezam i dokładnie wymieszaj. Rozłóż jarmuż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160°C przez 10 minut, aż liście staną się chrupiące.
Krok 3

2 ogórki kiszone – 2 łyżki kaparów – 3 łyżki jogurtu – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj kapary, jogurt, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły.
Krok 4

2 bułki do burgerów
Przekrój bułki do burgerów na pół i lekko je podpiecz. Rozsmaruj łyżkę sosu na dolnej połowie, nałóż kotlecik rybny, dodaj kolejną łyżkę sosu i pieczony jarmuż. Przykryj drugą połówką bułki.
Wskazówka:
Zamiast bułki możesz użyć wrapa albo zaserwować kotlecik na liściach sałaty. Jeśli chcesz dodać potrawie charakteru, wzbogać sos szczyptą curry lub posiekanym koperkiem.
ID przepisu: 1556
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej































![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/2/8/csm_1564_Set4_recipe5_Soy-glazed_baked_chicken_with_vegetables_Desktop_Header_6f552cd773.webp)















































