Burger rybny z jarmużem i sosem jogurtowym
Burger rybny z jarmużem i sosem jogurtowym

Burger rybny z jarmużem i sosem jogurtowym

5 1 Oceny
Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Burger z chrupiącym dorszem, pieczonym jarmużem i lekkim sosem jogurtowym. Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i czosnek nadają rybnemu kotlecikowi mnóstwo smaku. Całość będzie gotowa w mniej niż 30 minut!

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
filetu z dorsza
1 
jajko
2 
ząbki czosnku
50 ml
mleka
60 g
jarmużu
1 łyżeczka
sezamu
1 szczypta
soli
2 
ogórki kiszone
1 łyżka
kaparów
3 łyżki
jogurtu
2 łyżeczki
soku z cytryny
1 łyżka
oleju roślinnego
2 
bułki do burgerów
Wartości odżywcze (na porcję)2.219 kJ / 530 kcal
28 gTłuszcz
33 gBiałko
35 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu50 ml mleka – 200 g filetu z dorsza – 1  jajko – 1  ząbek czosnku – 3 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka oleju roślinnego

Namocz 30 g Kikkoman Panko w 50 ml mleka i odstaw do zmięknięcia. Zblenduj dorsza, jajko, czosnek i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli na gładką masę. Dodaj Kikkoman Panko i dobrze wymieszaj. Uformuj dwa kotleciki i obtocz je w reszcie Kikkoman Panko. Smaż kotleciki na oleju z obu stron, aż się zezłocą.

Krok 2

60 g jarmużu – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka sezamu – 1 szczypta soli

Umyj i dokładnie osusz jarmuż, a następnie usuń twarde łodygi. Przełóż jarmuż do miski, skrop Olejem sezamowym Kikkoman, dodaj sól i sezam i dokładnie wymieszaj. Rozłóż jarmuż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160°C przez 10 minut, aż liście staną się chrupiące.

Krok 3

2  ogórki kiszone – 2 łyżki kaparów – 3 łyżki jogurtu – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1  ząbek czosnku – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj kapary, jogurt, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły.

Krok 4

2  bułki do burgerów

Przekrój bułki do burgerów na pół i lekko je podpiecz. Rozsmaruj łyżkę sosu na dolnej połowie, nałóż kotlecik rybny, dodaj kolejną łyżkę sosu i pieczony jarmuż. Przykryj drugą połówką bułki.

Wskazówka:

Zamiast bułki możesz użyć wrapa albo zaserwować kotlecik na liściach sałaty. Jeśli chcesz dodać potrawie charakteru, wzbogać sos szczyptą curry lub posiekanym koperkiem.

ID przepisu: 1556

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu50 ml mleka – 200 g filetu z dorsza – 1 jajko – 1 ząbek czosnku – 3 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka oleju roślinnego

Namocz 30 g Kikkoman Panko w 50 ml mleka i odstaw do zmięknięcia. Zblenduj dorsza, jajko, czosnek i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli na gładką masę. Dodaj Kikkoman Panko i dobrze wymieszaj. Uformuj dwa kotleciki i obtocz je w reszcie Kikkoman Panko. Smaż kotleciki na oleju z obu stron, aż się zezłocą.

60 g jarmużu – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka sezamu – 1 szczypta soli

Umyj i dokładnie osusz jarmuż, a następnie usuń twarde łodygi. Przełóż jarmuż do miski, skrop Olejem sezamowym Kikkoman, dodaj sól i sezam i dokładnie wymieszaj. Rozłóż jarmuż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160°C przez 10 minut, aż liście staną się chrupiące.

2 ogórki kiszone – 2 łyżki kaparów – 3 łyżki jogurtu – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj kapary, jogurt, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły.

2 bułki do burgerów

Przekrój bułki do burgerów na pół i lekko je podpiecz. Rozsmaruj łyżkę sosu na dolnej połowie, nałóż kotlecik rybny, dodaj kolejną łyżkę sosu i pieczony jarmuż. Przykryj drugą połówką bułki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.