

Ciabatta z grillowaną papryką, burratą, szynką prosciutto crudo i karmelizowanymi pieczarkami
Co powiesz na prawdziwą włoską ucztę bez ruszania się z domu? To możliwe z naszą opiekaną ciabattą z grillowaną papryką, kremową burratą, pikantnym prosciutto i karmelizowanymi pieczarkami. Buon appetito!
Przygotowanie
Krok 1

2 ciabatty – 150 g jogurtu greckiego – 1 ząbek czosnku – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka siekanej bazylii – 1 łyżka listków tymianku – 30 g liści szpinaku – ½ cytryny – 1 łyżeczka miodu
Ciabattę przekrój wzdłuż na połowy. Zgrilluj obie połowy po wewnętrznej stronie.
Jogurt, czosnek, Sos sojowy Kikkoman, zioła, sok z cytryny i miód zmiksuj na gładki sos.
Posmaruj sosem tę połowę ciabatty, która pójdzie na spód.
Krok 2

½ czerwonej papryki – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka masła – 100 g pieczarek – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka miodu
Paprykę pokrój w szerokie paski. Posmaruj oliwą i zgrilluj. Odłóż na bok.
Pieczarki pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pieczarki i smaż przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i miód. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez 1 minutę, aż pieczarki się skarmelizują.
Krok 3

125 g burraty – 100 g prosciutto crudo
Na ciabattę z sosem ziołowym nałóż grillowaną paprykę, burratę, szynkę i pieczarki. Przykryj drugą połówką ciabatty.
ID przepisu: 1307
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej