Ciabatta z grillowaną papryką, burratą, szynką prosciutto crudo i karmelizowanymi pieczarkami
Ciabatta z grillowaną papryką, burratą, szynką prosciutto crudo i karmelizowanymi pieczarkami

Ciabatta z grillowaną papryką, burratą, szynką prosciutto crudo i karmelizowanymi pieczarkami

Czas ogółem25 min
20 minCzas przygotowania
5 minCzas gotowania

Co powiesz na prawdziwą włoską ucztę bez ruszania się z domu? To możliwe z naszą opiekaną ciabattą z grillowaną papryką, kremową burratą, pikantnym prosciutto i karmelizowanymi pieczarkami. Buon appetito!

Przepis na to danie jest jednym z zestawu przepisów 3 w 1. Pozostałe dwa przepisy znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
ciabatty
150 g
jogurtu greckiego
1 
ząbek czosnku
1 łyżka
siekanej bazylii
1 łyżka
listków tymianku
30 g
liści szpinaku
 ½ 
cytryny
2 łyżeczki
miodu
 ½ 
czerwonej papryki
1 łyżka
oliwy
1 łyżeczka
masła
100 g
pieczarek
125 g
burraty
100 g
prosciutto crudo
Wartości odżywcze (na porcję)2878 kJ / 687.5 kcal
37,1 gTłuszcz
30,6 gBiałko
57,1 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2  ciabatty – 150 g jogurtu greckiego – 1  ząbek czosnku – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka siekanej bazylii – 1 łyżka listków tymianku – 30 g liści szpinaku –  ½  cytryny – 1 łyżeczka miodu

Ciabattę przekrój wzdłuż na połowy. Zgrilluj obie połowy po wewnętrznej stronie.
Jogurt, czosnek, Sos sojowy Kikkoman, zioła, sok z cytryny i miód zmiksuj na gładki sos.
Posmaruj sosem tę połowę ciabatty, która pójdzie na spód.

Krok 2

 ½  czerwonej papryki – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka masła – 100 g pieczarek – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka miodu

Paprykę pokrój w szerokie paski. Posmaruj oliwą i zgrilluj. Odłóż na bok.
Pieczarki pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pieczarki i smaż przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i miód. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez 1 minutę, aż pieczarki się skarmelizują. 

Krok 3

125 g burraty – 100 g prosciutto crudo

Na ciabattę z sosem ziołowym nałóż grillowaną paprykę, burratę, szynkę i pieczarki. Przykryj drugą połówką ciabatty. 

ID przepisu: 1307

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 ciabatty – 150 g jogurtu greckiego – 1 ząbek czosnku – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka siekanej bazylii – 1 łyżka listków tymianku – 30 g liści szpinaku – ½ cytryny – 1 łyżeczka miodu

Ciabattę przekrój wzdłuż na połowy. Zgrilluj obie połowy po wewnętrznej stronie.
Jogurt, czosnek, Sos sojowy Kikkoman, zioła, sok z cytryny i miód zmiksuj na gładki sos.
Posmaruj sosem tę połowę ciabatty, która pójdzie na spód.

½ czerwonej papryki – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka masła – 100 g pieczarek – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka miodu

Paprykę pokrój w szerokie paski. Posmaruj oliwą i zgrilluj. Odłóż na bok.
Pieczarki pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pieczarki i smaż przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i miód. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez 1 minutę, aż pieczarki się skarmelizują. 

125 g burraty – 100 g prosciutto crudo

Na ciabattę z sosem ziołowym nałóż grillowaną paprykę, burratę, szynkę i pieczarki. Przykryj drugą połówką ciabatty. 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.