

Pieczony dorsz z jarmużem i batatami
Delikatny dorsz marynowany w Sosie sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i soku z cytryny, pieczony z jarmużem i batatami, łączy prostotę z wyrazistym smakiem. Marynata sprawia, że ryba zachwyca bogatą głębią smaku. To danie to świetna opcja na zdrowy lunch lub kolację.
Przygotowanie
Krok 1

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 4 łyżeczki soku z cytryny – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka startego imbiru – ½ papryczki chili – 300 g filetu z dorsza
Wymieszaj składniki na marynatę. Dodaj filet z dorsza i odstaw do lodówki na 20 minut.
Krok 2

1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 batat – 60 g jarmużu
Batata pokrój w kostkę i przełóż do naczynia do pieczenia. Skrop Olejem sezamowym Kikkoman i dobrze wymieszaj. Piecz przez 10 minut w piekarniku w 180 °C. Następnie dodaj filet z dorsza i jarmuż (po uprzednim umyciu, osuszeniu i usunięciu twardych łodyg). Skrop wszystko pozostałą marynatą i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Wskazówka:
Marynata zyska dodatkowy aromat, kiedy dodasz do niej odrobinę startej skórki z cytryny.
ID przepisu: 1555
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej






























![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/2/8/csm_1564_Set4_recipe5_Soy-glazed_baked_chicken_with_vegetables_Desktop_Header_6f552cd773.webp)















































