Pieczony dorsz z jarmużem i batatami
Pieczony dorsz z jarmużem i batatami

Pieczony dorsz z jarmużem i batatami

4,5 4 Oceny
Czas ogółem 50 min
5 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
20 min Czas marynowania

Delikatny dorsz marynowany w Sosie sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i soku z cytryny, pieczony z jarmużem i batatami, łączy prostotę z wyrazistym smakiem. Marynata sprawia, że ryba zachwyca bogatą głębią smaku. To danie to świetna opcja na zdrowy lunch lub kolację.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
4 łyżeczki
soku z cytryny
1 łyżeczka
startego imbiru
 ½ 
papryczki chili
300 g
filetu z dorsza
1 
batat
60 g
jarmużu
Wartości odżywcze (na porcję)1.633 kJ / 390 kcal
18 gTłuszcz
31 gBiałko
24 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli4 łyżeczki soku z cytryny – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka startego imbiru –  ½  papryczki chili – 300 g filetu z dorsza

Wymieszaj składniki na marynatę. Dodaj filet z dorsza i odstaw do lodówki na 20 minut.

Krok 2

1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1  batat – 60 g jarmużu

Batata pokrój w kostkę i przełóż do naczynia do pieczenia. Skrop Olejem sezamowym Kikkoman i dobrze wymieszaj. Piecz przez 10 minut w piekarniku w 180 °C. Następnie dodaj filet z dorsza i jarmuż (po uprzednim umyciu, osuszeniu i usunięciu twardych łodyg). Skrop wszystko pozostałą marynatą i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.

Wskazówka:

Marynata zyska dodatkowy aromat, kiedy dodasz do niej odrobinę startej skórki z cytryny.

ID przepisu: 1555

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli4 łyżeczki soku z cytryny – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka startego imbiru – ½ papryczki chili – 300 g filetu z dorsza

Wymieszaj składniki na marynatę. Dodaj filet z dorsza i odstaw do lodówki na 20 minut.

1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 batat – 60 g jarmużu

Batata pokrój w kostkę i przełóż do naczynia do pieczenia. Skrop Olejem sezamowym Kikkoman i dobrze wymieszaj. Piecz przez 10 minut w piekarniku w 180 °C. Następnie dodaj filet z dorsza i jarmuż (po uprzednim umyciu, osuszeniu i usunięciu twardych łodyg). Skrop wszystko pozostałą marynatą i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.