

Klopsiki glazurowane w sosie sriracha z ryżem
Klopsiki w pikantnym sosie chili-sriracha podawane z delikatnie aromatyzowanym ryżem. Rozkosznie rozgrzewające danie, które przygotujesz w mgnieniu oka.
Przygotowanie
Krok 1

400 g mielonej wołowiny – 1 łyżka oleju do smażenia – 1 marchewka – 1 ząbek czosnku – 1 cebula
Mięso włóż do miski. Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj w kostkę.
Na oleju podsmaż cebulę, marchewkę i czosnek. Do mięsa dodaj warzywa.
Krok 2

1 jajko – 40 g bułki tartej – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka pieprzu
Do mięsa z warzywami dodaj jajko, bułkę tartą, Sos sojowy Kikkoman i pieprz. Wymieszaj.
Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w 190 stopniach.
Krok 3

100 ml srirachy – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki miodu – ½ łyżeczka mielonego imbiru – 2 ząbki czosnku
Srirachę, Sos sojowy Kikkoman, miód, imbir i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku umieść w rondelku i gotuj około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Upieczone klopsiki przełóż do rondelka z sosem i dokładnie wymieszaj.
Krok 4

300 g ugotowanego ryżu – 1 łyżka posiekanej dymki – 1 łyżka sezamu
Posiekaj dymkę. Przełóż ryż do pojemników, ułóż klopsiki i polej pozostałym sosem. Udekoruj dymką i sezamem.
ID przepisu: 1327
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej