Klopsiki glazurowane w sosie sriracha z ryżem
Klopsiki glazurowane w sosie sriracha z ryżem

Klopsiki glazurowane w sosie sriracha z ryżem

Czas ogółem30 min
10 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Klopsiki w pikantnym sosie chili-sriracha podawane z delikatnie aromatyzowanym ryżem. Rozkosznie rozgrzewające danie, które przygotujesz w mgnieniu oka.

Przepis na to danie jest jednym z zestawu przepisów 3 w 1. Pozostałe dwa przepisy znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
400 g
mielonej wołowiny
1 łyżka
oleju do smażenia
1 
marchewka
3 
ząbki czosnku
1 
cebula
1 
jajko
40 g
bułki tartej
1 łyżeczka
pieprzu
100 ml
srirachy
2 łyżki
miodu
 ½ łyżeczka
mielonego imbiru
300 g
ugotowanego ryżu
1 łyżka
posiekanej dymki
1 łyżka
sezamu
Wartości odżywcze (na porcję)2613 kJ / 624 kcal
24,1 gTłuszcz
53,1 gBiałko
46,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

400 g mielonej wołowiny – 1 łyżka oleju do smażenia – 1  marchewka – 1  ząbek czosnku – 1  cebula

Mięso włóż do miski. Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj w kostkę.

Na oleju podsmaż cebulę, marchewkę i czosnek. Do mięsa dodaj warzywa.

Krok 2

1  jajko – 40 g bułki tartej – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka pieprzu

Do mięsa z warzywami dodaj jajko, bułkę tartą, Sos sojowy Kikkoman i pieprz. Wymieszaj. 

Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w 190 stopniach.

Krok 3

100 ml srirachy – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki miodu –  ½ łyżeczka mielonego imbiru – 2  ząbki czosnku

Srirachę, Sos sojowy Kikkoman, miód, imbir i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku umieść w rondelku i gotuj około 15 minut, aż sos zgęstnieje. 

Upieczone klopsiki przełóż do rondelka z sosem i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

300 g ugotowanego ryżu – 1 łyżka posiekanej dymki – 1 łyżka sezamu

Posiekaj dymkę. Przełóż ryż do pojemników, ułóż klopsiki i polej pozostałym sosem. Udekoruj dymką i sezamem.

ID przepisu: 1327

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

400 g mielonej wołowiny – 1 łyżka oleju do smażenia – 1 marchewka – 1 ząbek czosnku – 1 cebula

Mięso włóż do miski. Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj w kostkę.

Na oleju podsmaż cebulę, marchewkę i czosnek. Do mięsa dodaj warzywa.

1 jajko – 40 g bułki tartej – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka pieprzu

Do mięsa z warzywami dodaj jajko, bułkę tartą, Sos sojowy Kikkoman i pieprz. Wymieszaj. 

Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w 190 stopniach.

100 ml srirachy – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki miodu – ½ łyżeczka mielonego imbiru – 2 ząbki czosnku

Srirachę, Sos sojowy Kikkoman, miód, imbir i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku umieść w rondelku i gotuj około 15 minut, aż sos zgęstnieje. 

Upieczone klopsiki przełóż do rondelka z sosem i dokładnie wymieszaj.

300 g ugotowanego ryżu – 1 łyżka posiekanej dymki – 1 łyżka sezamu

Posiekaj dymkę. Przełóż ryż do pojemników, ułóż klopsiki i polej pozostałym sosem. Udekoruj dymką i sezamem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.