

Sałatka z chrupiącym bakłażanem i camembertem
Chrupiący kotlecik z bakłażana podany z prostą sałatką z rukoli, camemberta, orzechów włoskich i pestek granatu. Całość uzupełnia dressing na bazie Sosu sojowego Kikkoman. Świeży, sycący i łatwy do spakowania lunch.
Przygotowanie
Krok 1

600 g bakłażana
Bakłażana ponakłuwaj, owiń folią aluminiową i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C (góra i dół). Usuń folię. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz i rozgnieć miąższ widelcem na kształt kotlecików.
Krok 2

2 jajka – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 3 łyżeczki srirachy – 1 ząbek czosnku, drobno posiekany – 40 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – 75 ml oliwy z oliwek
Ubij jajka z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, srirachą i czosnkiem. Obtocz kotlety w panierce, a następnie smaż na oliwie, aż zezłocą się z obu stron.
Krok 3

4 garście rukoli – 80 g sera camembert – 50 g czerwonej cebuli – 30 g orzechów włoskich – 2 łyżki pestek granatu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 2 łyżeczki miodu – 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
Przełóż rukolę, camemberta, cebulę, orzechy włoskie i pestki granatu do pudełek na lunch. Wymieszaj oliwę z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, miodem i tymiankiem. Skrop sałatkę. Podawaj z kotlecikiem z bakłażana.
Wskazówka:
Kotleciki z bakłażana możesz także skropić oliwą i upiec je w air-fryerze lub piekarniku.
ID przepisu: 1548
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej






























![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/2/8/csm_1564_Set4_recipe5_Soy-glazed_baked_chicken_with_vegetables_Desktop_Header_6f552cd773.webp)















































