Sałatka z chrupiącym bakłażanem i camembertem
Sałatka z chrupiącym bakłażanem i camembertem

Sałatka z chrupiącym bakłażanem i camembertem

4,9 9 Oceny
Czas ogółem 50 min
15 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania

Chrupiący kotlecik z bakłażana podany z prostą sałatką z rukoli, camemberta, orzechów włoskich i pestek granatu. Całość uzupełnia dressing na bazie Sosu sojowego Kikkoman. Świeży, sycący i łatwy do spakowania lunch.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
600 g
bakłażana
2 
jajka
3 łyżeczki
srirachy
1 
ząbek czosnku, drobno posiekany
105 ml
oliwy z oliwek
4 garście
rukoli
80 g
sera camembert
50 g
czerwonej cebuli
30 g
orzechów włoskich
2 łyżki
pestek granatu
2 łyżeczki
miodu
1 łyżeczka
świeżego tymianku, posiekanego
Wartości odżywcze (na porcję)3.456 kJ / 826 kcal
60 gTłuszcz
25 gBiałko
53 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

600 g bakłażana

Bakłażana ponakłuwaj, owiń folią aluminiową i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C (góra i dół). Usuń folię. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz i rozgnieć miąższ widelcem na kształt kotlecików.

Krok 2

2  jajka – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli3 łyżeczki srirachy – 1  ząbek czosnku, drobno posiekany – 40 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu75 ml oliwy z oliwek

Ubij jajka z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, srirachą i czosnkiem. Obtocz kotlety w panierce, a następnie smaż na oliwie, aż zezłocą się z obu stron.

Krok 3

4 garście rukoli – 80 g sera camembert – 50 g czerwonej cebuli – 30 g orzechów włoskich – 2 łyżki pestek granatu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżeczki miodu – 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego

Przełóż rukolę, camemberta, cebulę, orzechy włoskie i pestki granatu do pudełek na lunch. Wymieszaj oliwę z Sosem sojowym Kikkoman  o obniżonej zawartości soli, miodem i tymiankiem. Skrop sałatkę. Podawaj z kotlecikiem z bakłażana.

Wskazówka:

Kotleciki z bakłażana możesz także skropić oliwą i upiec je w air-fryerze lub piekarniku.

ID przepisu: 1548

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

600 g bakłażana

Bakłażana ponakłuwaj, owiń folią aluminiową i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C (góra i dół). Usuń folię. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz i rozgnieć miąższ widelcem na kształt kotlecików.

2 jajka – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli3 łyżeczki srirachy – 1 ząbek czosnku, drobno posiekany – 40 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu75 ml oliwy z oliwek

Ubij jajka z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, srirachą i czosnkiem. Obtocz kotlety w panierce, a następnie smaż na oliwie, aż zezłocą się z obu stron.

4 garście rukoli – 80 g sera camembert – 50 g czerwonej cebuli – 30 g orzechów włoskich – 2 łyżki pestek granatu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżeczki miodu – 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego

Przełóż rukolę, camemberta, cebulę, orzechy włoskie i pestki granatu do pudełek na lunch. Wymieszaj oliwę z Sosem sojowym Kikkoman  o obniżonej zawartości soli, miodem i tymiankiem. Skrop sałatkę. Podawaj z kotlecikiem z bakłażana.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.