Bowl z wołowiną i warzywami
Szybki, pożywny lunch - sycący bowl z delikatną wołowiną, chrupiącymi warzywami i perfekcyjnie ugotowanym ryżem. Błyskawiczny do zrobienia, a jaki pyszny!
Przygotowanie
Krok 1
2 łyżki oleju do smażenia – 1 cebula – 1 ząbek czosnku – ½ łyżeczka imbiru w proszku – 200 g mielonej wołowiny – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 50 ml srirachy
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj imbir, wymieszaj i dodaj mieloną wołowinę. Smaż, aż mięso zbrązowieje.
Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman i srirachę. Wlej mieszankę do mięsa. Podsmażaj przez 1 minutę. Przełóż do miski.
Krok 2
2 łyżki oleju do smażenia – ½ czerwonej papryki – ½ marchewki – 2 jajka
Na patelnię po smażeniu mięsa wlej olej. Dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i czerwoną paprykę. Smaż 2 minuty na dużym ogniu. Warzywa ułóż w misce obok mięsa. Następnie usmaż jajka tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
Krok 3
100 g majonezu – 20 ml srirachy – 2 łyżki soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 200 g ugotowanego ryżu – ½ ogórka zielonego – 1 łyżka posiekanej dymki
Majonez wymieszaj z sosem sriracha, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i Sosem sojowym Kikkoman.
Ugotowany ryż ułóż w dwóch miskach obok pozostałych składników. Dodaj pokrojonego ogórka. Na wierzchu ułóż jajka sadzone. Posyp dymką. Podawaj z połową majonezowego sosu sriracha. Resztę sosu zachowaj do następnego przepisu – na omlet z warzywami.
Tip:
Zamiast wołowiny możesz użyć wieprzowiny lub mięsa z kaczki.
ID przepisu: 1328
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej