Bowl z wołowiną i warzywami
Bowl z wołowiną i warzywami

Bowl z wołowiną i warzywami

5 1 Oceny
Czas ogółem15 min
10 minCzas przygotowania
5 minCzas gotowania

Szybki, pożywny lunch - sycący bowl z delikatną wołowiną, chrupiącymi warzywami i perfekcyjnie ugotowanym ryżem. Błyskawiczny do zrobienia, a jaki pyszny!

Przepis na to danie jest jednym z zestawu przepisów 3 w 1. Pozostałe dwa przepisy znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
4 łyżki
oleju do smażenia
1 
cebula
2 
ząbki czosnku
 ½ łyżeczka
mielonego imbiru
200 g
mielonej wołowiny
70 ml
srirachy
 ½ 
czerwonej papryki
 ½ 
marchewki
2 
jajka
100 g
majonezu
2 łyżki
soku z cytryny
200 g
ugotowanego ryżu
 ½ 
ogórka zielonego
1 łyżka
posiekanej dymki
Wartości odżywcze (na porcję)2914 kJ / 696 kcal
54,5 gTłuszcz
31,8 gBiałko
18 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki oleju do smażenia – 1  cebula – 1  ząbek czosnku –  ½ łyżeczka imbiru w proszku – 200 g mielonej wołowiny – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman50 ml srirachy

Rozgrzej olej na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj imbir, wymieszaj i dodaj mieloną wołowinę. Smaż, aż mięso zbrązowieje.

Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman i srirachę. Wlej mieszankę do mięsa. Podsmażaj przez 1 minutę. Przełóż do miski.

 

Krok 2

2 łyżki oleju do smażenia –  ½  czerwonej papryki –  ½  marchewki – 2  jajka

Na patelnię po smażeniu mięsa wlej olej. Dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i czerwoną paprykę. Smaż 2 minuty na dużym ogniu. Warzywa ułóż w misce obok mięsa. Następnie usmaż jajka tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.

Krok 3

100 g majonezu – 20 ml srirachy – 2 łyżki soku z cytryny – 1  ząbek czosnku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman200 g ugotowanego ryżu –  ½  ogórka zielonego – 1 łyżka posiekanej dymki

Majonez wymieszaj z sosem sriracha, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i Sosem sojowym Kikkoman. 

Ugotowany ryż ułóż w dwóch miskach obok pozostałych składników. Dodaj pokrojonego ogórka. Na wierzchu ułóż jajka sadzone. Posyp dymką. Podawaj z połową majonezowego sosu sriracha. Resztę sosu zachowaj do następnego przepisu – na omlet z warzywami.

 

Tip:

Zamiast wołowiny możesz użyć wieprzowiny lub mięsa z kaczki.

ID przepisu: 1328

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 łyżki oleju do smażenia – 1 cebula – 1 ząbek czosnku – ½ łyżeczka imbiru w proszku – 200 g mielonej wołowiny – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman50 ml srirachy

Rozgrzej olej na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj imbir, wymieszaj i dodaj mieloną wołowinę. Smaż, aż mięso zbrązowieje.

Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman i srirachę. Wlej mieszankę do mięsa. Podsmażaj przez 1 minutę. Przełóż do miski.

 

2 łyżki oleju do smażenia – ½ czerwonej papryki – ½ marchewki – 2 jajka

Na patelnię po smażeniu mięsa wlej olej. Dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i czerwoną paprykę. Smaż 2 minuty na dużym ogniu. Warzywa ułóż w misce obok mięsa. Następnie usmaż jajka tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.

100 g majonezu – 20 ml srirachy – 2 łyżki soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman200 g ugotowanego ryżu – ½ ogórka zielonego – 1 łyżka posiekanej dymki

Majonez wymieszaj z sosem sriracha, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i Sosem sojowym Kikkoman. 

Ugotowany ryż ułóż w dwóch miskach obok pozostałych składników. Dodaj pokrojonego ogórka. Na wierzchu ułóż jajka sadzone. Posyp dymką. Podawaj z połową majonezowego sosu sriracha. Resztę sosu zachowaj do następnego przepisu – na omlet z warzywami.

 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.