Pasta z pieczonego dorsza
Pasta z pieczonego dorsza

Pasta z pieczonego dorsza

Czas ogółem 10 min
10 min Czas przygotowania

Delikatna, aromatyczna pasta z pieczonego dorsza z chrzanem to idealny dodatek na grzanki, do tortilli lub jako lekka przekąska.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
250 g
filetu dorsza
2 ½ łyżki
soku z cytryny
 ½ łyżeczki
miodu
 ½ 
ząbka czosnku
 ¼ 
papryczki chili
 ⅓ łyżeczki
pieprzu
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
tartego chrzanu
1 łyżka
przecieru pomidorowego
 ½ łyżki
posiekanego koperku

Przygotowanie

250 g filetu dorsza – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman2 ½ łyżki soku z cytryny –  ½ łyżki miodu –  ½  ząbka czosnku –  ¼  papryczki chili – 0,33 łyżeczki pieprzu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka tartego chrzanu – 1 łyżka przecieru pomidorowego –  ½ łyżki posiekanego koperku

Rybę pokrój na kilka kawałków i przełóż do miski lub głębokiego talerza. W osobnej miseczce wymieszaj 1 łyżkę Sosu sojowego Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman, ½ łyżki soku z cytryny, miód i posiekany czosnek oraz chili. Przelej marynatę do ryby i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wstaw zamarynowaną rybę do piekarnika na 15-20 minut. Dorsza po upieczeniu i ostygnięciu rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na pastę.

Wskazówka

Pasta świetnie nadaje się do kanapek i wrapów. Przechowuj ją w słoiku w lodówce do 3 dni.

ID przepisu: 1589

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

250 g filetu dorsza – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman2 ½ łyżki soku z cytryny – ½ łyżki miodu – ½ ząbka czosnku – ¼ papryczki chili – 0,33 łyżeczki pieprzu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka tartego chrzanu – 1 łyżka przecieru pomidorowego – ½ łyżki posiekanego koperku

Rybę pokrój na kilka kawałków i przełóż do miski lub głębokiego talerza. W osobnej miseczce wymieszaj 1 łyżkę Sosu sojowego Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman, ½ łyżki soku z cytryny, miód i posiekany czosnek oraz chili. Przelej marynatę do ryby i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wstaw zamarynowaną rybę do piekarnika na 15-20 minut. Dorsza po upieczeniu i ostygnięciu rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na pastę.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01

Odkryj więcej

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.