

Pasta z pieczonego dorsza
Delikatna, aromatyczna pasta z pieczonego dorsza z chrzanem to idealny dodatek na grzanki, do tortilli lub jako lekka przekąska.
Przygotowanie
250 g filetu dorsza – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 2 ½ łyżki soku z cytryny – ½ łyżki miodu – ½ ząbka czosnku – ¼ papryczki chili – 0,33 łyżeczki pieprzu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka tartego chrzanu – 1 łyżka przecieru pomidorowego – ½ łyżki posiekanego koperku
Rybę pokrój na kilka kawałków i przełóż do miski lub głębokiego talerza. W osobnej miseczce wymieszaj 1 łyżkę Sosu sojowego Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman, ½ łyżki soku z cytryny, miód i posiekany czosnek oraz chili. Przelej marynatę do ryby i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wstaw zamarynowaną rybę do piekarnika na 15-20 minut. Dorsza po upieczeniu i ostygnięciu rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na pastę.
Wskazówka
Pasta świetnie nadaje się do kanapek i wrapów. Przechowuj ją w słoiku w lodówce do 3 dni.
ID przepisu: 1589
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej





























