Zupa w stylu azjatyckim z kurczakiem, marchewką i jajkiem
Zupa w stylu azjatyckim z kurczakiem, marchewką i jajkiem

Zupa w stylu azjatyckim z kurczakiem, marchewką i jajkiem

5 1 Oceny
Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Szybka w przygotowaniu, lekka i rozgrzewająca zupa z imbirem, czosnkiem i Sosem sojowym Kikkoman. Soczysty kurczak i delikatne kawałki jajka tworzą odżywczą bazę, a warzywa dodają jej świeżości. Tak właśnie smakuje domowa kuchnia w Azji.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 łyżka
oleju roślinnego
 ½ 
cebuli
 ½ 
papryczki chili, drobno posiekanej
1 
ząbek czosnku, drobno posiekany
 ½ łyżeczki
startego imbiru
1 
marchewka
1 
czerwona papryka
150 g
filetu z piersi kurczaka
600 ml
bulionu drobiowego lub wody
1 
jajko
2 ½ łyżki
mąki pszennej
Wartości odżywcze (na porcję)1.800 kJ / 430 kcal
14 gTłuszcz
28 gBiałko
42 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego –  ½  cebuli –  ½  papryczki chili, drobno posiekanej – 1  ząbek czosnku, drobno posiekany –  ½ łyżeczki startego imbiru – 150 g filetu z piersi kurczaka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju razem z chili, czosnkiem i imbirem. Dodaj pokrojoną pierś z kurczaka i Sos sojowy Kikkoman. Smaż przez 2 minuty, stale mieszając.

Krok 2

1  marchewka – 1  czerwona papryka – 600 ml bulionu drobiowego lub wody

Dodaj paprykę i posiekaną marchewkę i smaż przez kolejną minutę. Wlej gorący bulion lub wodę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Krok 3

1  jajko – 2 ½ łyżki mąki pszennej –  ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

W małej misce roztrzep jajko, mąkę i Sos sojowy Kikkoman. Powoli wlewaj mieszankę do gotującej się zupy cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i podawaj.

Wskazówka:

Zamiast mieszanki jajek i mąki możesz użyć makaronu ryżowego lub udonu, aby zupa była bardziej sycąca. Odrobina Oleju sezamowego Kikkoman dodana tuż przed podaniem wzmocni smak bulionu.

ID przepisu: 1562

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 łyżka oleju roślinnego – ½ cebuli – ½ papryczki chili, drobno posiekanej – 1 ząbek czosnku, drobno posiekany – ½ łyżeczki startego imbiru – 150 g filetu z piersi kurczaka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju razem z chili, czosnkiem i imbirem. Dodaj pokrojoną pierś z kurczaka i Sos sojowy Kikkoman. Smaż przez 2 minuty, stale mieszając.

1 marchewka – 1 czerwona papryka – 600 ml bulionu drobiowego lub wody

Dodaj paprykę i posiekaną marchewkę i smaż przez kolejną minutę. Wlej gorący bulion lub wodę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

1 jajko – 2 ½ łyżki mąki pszennej – ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

W małej misce roztrzep jajko, mąkę i Sos sojowy Kikkoman. Powoli wlewaj mieszankę do gotującej się zupy cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.