

Letnie sajgonki z warzywami, krewetkami i sosem orzechowym
Zamiast gotować - zawijaj! Pyszne i szybkie w przygotowaniu wrapy sajgonki i czosnkiem, wypełnione warzywami i serwowane z kremowym sosem orzechowym. Chrupiąca pokusa nie do odparcia!
Przygotowanie
Krok 1

4 liście sałaty – ½ marchewki – ¼ żółtej papryki – 0,13 czerwonej kapusty
Umyj warzywa. Marchewkę, paprykę i kapustę pokrój w cienkie słupki.
Krok 2

150 g krewetek – 1 łyżka masła – 1 ząbek czosnku – ¼ papryczki chili – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Krewetki oczyść. Masło rozpuść na patelni. Dodaj krewetki. Smaż przez 1 minutę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną papryczkę chili oraz Sos sojowy Kikkoman. Smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Odstaw do ostudzenia.
Krok 3

4 arkusze papieru ryżowego
Papier ryżowy zwilż w letniej wodzie. Nałóż warzywa i zacznij zawijać. Zanim zawiniesz do końca, dołóż krewetki. Dokończ zawijanie.
Krok 4

2 łyżki masła orzechowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka soku z limonki – 1 łyżka miodu – 4 łyżki wody
Składniki wymieszaj w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji.
Letnie sajgonki podawaj z sosem orzechowym.
Wskazówka:
Możesz przygotować wersję wegańską, zastępując krewetki pokrojonym drobno tofu i zawijając je po podsmażeniu razem z warzywami.
ID przepisu: 1300
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej