Letnie sajgonki z warzywami, krewetkami i sosem orzechowym
Letnie sajgonki z warzywami, krewetkami i sosem orzechowym

Letnie sajgonki z warzywami, krewetkami i sosem orzechowym

4 1 Oceny
Czas ogółem20 min
15 minCzas przygotowania
5 minCzas gotowania

Zamiast gotować - zawijaj! Pyszne i szybkie w przygotowaniu wrapy sajgonki i czosnkiem, wypełnione warzywami i serwowane z kremowym sosem orzechowym. Chrupiąca pokusa nie do odparcia!

Przepis na to danie jest jednym z zestawu przepisów 3 w 1. Pozostałe dwa przepisy znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
4 
liście sałaty
 ½ 
marchewki
 ¼ 
żółtej papryki
0,13 
czerwonej kapusty
150 g
krewetek
1 łyżka
masła
1 
ząbek czosnku
 ¼ 
papryczki chili
4 
arkusze papieru ryżowego
2 łyżki
masła orzechowego
1 łyżka
soku z limonki
1 łyżka
miodu
4 łyżki
wody
Wartości odżywcze (na porcję)1532 kJ / 366 kcal
18,5 gTłuszcz
18 gBiałko
30 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

4  liście sałaty –  ½  marchewki –  ¼  żółtej papryki – 0,13  czerwonej kapusty

Umyj warzywa. Marchewkę, paprykę i kapustę pokrój w cienkie słupki.

Krok 2

150 g krewetek – 1 łyżka masła – 1  ząbek czosnku –  ¼  papryczki chili – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Krewetki oczyść. Masło rozpuść na patelni. Dodaj krewetki. Smaż przez 1 minutę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną papryczkę chili oraz Sos sojowy Kikkoman. Smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Odstaw do ostudzenia.

Krok 3

4  arkusze papieru ryżowego

Papier ryżowy zwilż w letniej wodzie. Nałóż warzywa i zacznij zawijać. Zanim zawiniesz do końca, dołóż krewetki. Dokończ zawijanie.

Krok 4

2 łyżki masła orzechowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka soku z limonki – 1 łyżka miodu – 4 łyżki wody

Składniki wymieszaj w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Letnie sajgonki podawaj z sosem orzechowym.

Wskazówka:

Możesz przygotować wersję wegańską, zastępując krewetki pokrojonym drobno tofu i zawijając je po podsmażeniu razem z warzywami.

ID przepisu: 1300

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

4 liście sałaty – ½ marchewki – ¼ żółtej papryki – 0,13 czerwonej kapusty

Umyj warzywa. Marchewkę, paprykę i kapustę pokrój w cienkie słupki.

150 g krewetek – 1 łyżka masła – 1 ząbek czosnku – ¼ papryczki chili – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Krewetki oczyść. Masło rozpuść na patelni. Dodaj krewetki. Smaż przez 1 minutę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną papryczkę chili oraz Sos sojowy Kikkoman. Smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Odstaw do ostudzenia.

4 arkusze papieru ryżowego

Papier ryżowy zwilż w letniej wodzie. Nałóż warzywa i zacznij zawijać. Zanim zawiniesz do końca, dołóż krewetki. Dokończ zawijanie.

2 łyżki masła orzechowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka soku z limonki – 1 łyżka miodu – 4 łyżki wody

Składniki wymieszaj w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Letnie sajgonki podawaj z sosem orzechowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.