[Translate to Polnisch:]
[Translate to Polnisch:]

Zapiekanka z kurczakiem w glazurze sojowej i warzywami

4 1 Oceny
Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Soczysty pieczony kurczak glazurowany w Sosie sojowym Kikkoman, miodzie, imbirze i soku z cytryny, podawany z pieczonymi warzywami. Pełne smaku danie, które pięknie prezentuje się na talerzu i doskonale nadaje się na szybki, ale nietuzinkowy domowy posiłek.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 łyżka
miodu
2 łyżki
oleju roślinnego
1 ½ łyżeczka
startego imbiru
1 łyżka
soku z cytryny
400 g
filetu z piersi kurczaka
1 
marchewka
 ½ 
główki brokuła
1 
czerwona papryka
1 
cebula
Wartości odżywcze (na porcję)2.135 kJ / 510 kcal
18 gTłuszcz
38 gBiałko
40 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka miodu – 1 łyżka oleju roślinnego – 1 ½ łyżeczka startego imbiru – 1 łyżka soku z cytryny – 400 g filetu z piersi kurczaka

W małej misce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, miód, starty imbir, olej i sok z cytryny. Natrzyj kurczaka marynatą i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2

1  marchewka –  ½  główki brokuła – 1  czerwona papryka – 1  cebula – 1 łyżka oleju roślinnego

Marchewkę i cebulę pokrój na plasterki. Brokuła podziel na różyczki. Paprykę oczyść z pestek i pokrój na 8 kawałków. Wymieszaj warzywa z pozostałym olejem i piecz przez 20-30 minut w temperaturze 180°C.

Wskazówka:

Marynowany kurczak z tego przepisu smakuje równie dobrze na zimno. Idealnie nadaje się do tortilli lub sałatek.

ID przepisu: 1564

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka miodu – 1 łyżka oleju roślinnego – 1 ½ łyżeczka startego imbiru – 1 łyżka soku z cytryny – 400 g filetu z piersi kurczaka

W małej misce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, miód, starty imbir, olej i sok z cytryny. Natrzyj kurczaka marynatą i umieść w naczyniu żaroodpornym.

1 marchewka – ½ główki brokuła – 1 czerwona papryka – 1 cebula – 1 łyżka oleju roślinnego

Marchewkę i cebulę pokrój na plasterki. Brokuła podziel na różyczki. Paprykę oczyść z pestek i pokrój na 8 kawałków. Wymieszaj warzywa z pozostałym olejem i piecz przez 20-30 minut w temperaturze 180°C.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.