Sałatka makaronowa z wołowiną i grzybami
Sałatka makaronowa z wołowiną i grzybami

Sałatka makaronowa z wołowiną i grzybami

Czas ogółem 15 min
5 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Kolorowa sałatka makaronowa z chrupiącymi warzywami i wołowiną smażoną w Sosie sojowym Kikkoman. Kremowy dressing z majonezu i ketchupu z sosem sojowym wzbogaca smak dania, a posypka z prażonych orzeszków ziemne dodaje mu kontrastowej chrupkości.

Przepis na to danie jest jednym z zestawu przepisów 3 w 1. Pozostałe dwa przepisy znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 łyżka
oleju roślinnego
200 g
mielonej wołowiny
100 g
pieczarek
 ½ 
czerwonej papryki
 ½ 
cebuli, posiekanej
200 g
makaronu penne
200 g
kukurydzy z puszki

Dressing i dodatki:

1 łyżka
majonezu
1 łyżka
ketchupu
2 łyżki
prażonych orzeszków ziemnych
1 łyżka
cebuli dymki, posiekanej
Wartości odżywcze (na porcję)2.964 kJ / 708 kcal
28 gTłuszcz
37 gBiałko
74 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego – 200 g mielonej wołowiny – 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj mieloną wołowinę, stale mieszając, aż cały płyn odparuje. Dodaj pokrojone pieczarki i Sos sojowy Kikkoman. Smaż przez kolejne 2 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

 ½  czerwonej papryki –  ½  cebuli – 200 g makaronu penne – 200 g kukurydzy z puszki

Ugotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Przełóż ugotowane penne z sosem sojowym do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, odsączoną kukurydzę i ostudzoną, podsmażoną wołowinę z pieczarkami.

Krok 3

1 łyżka majonezu – 1 łyżka ketchupu – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych – 1 łyżka cebuli dymki, posiekanej

Wymieszaj majonez, ketchup i Sos sojowy Kikkoman. Polej sałatkę dressingiem i dobrze wymieszaj. Posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną dymką.

Wskazówka:

Ta sałatka smakuje jeszcze lepiej po kilku godzinach w lodówce. Mieszanka sałat albo rukola dodadzą jej świeżego akcentu. Będzie doskonała jako lunch na wynos.

ID przepisu: 1566

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 łyżka oleju roślinnego – 200 g mielonej wołowiny – 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj mieloną wołowinę, stale mieszając, aż cały płyn odparuje. Dodaj pokrojone pieczarki i Sos sojowy Kikkoman. Smaż przez kolejne 2 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.

½ czerwonej papryki – ½ cebuli – 200 g makaronu penne – 200 g kukurydzy z puszki

Ugotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Przełóż ugotowane penne z sosem sojowym do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, odsączoną kukurydzę i ostudzoną, podsmażoną wołowinę z pieczarkami.

1 łyżka majonezu – 1 łyżka ketchupu – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych – 1 łyżka cebuli dymki, posiekanej

Wymieszaj majonez, ketchup i Sos sojowy Kikkoman. Polej sałatkę dressingiem i dobrze wymieszaj. Posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną dymką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.