

Sałatka makaronowa z wołowiną i grzybami
Kolorowa sałatka makaronowa z chrupiącymi warzywami i wołowiną smażoną w Sosie sojowym Kikkoman. Kremowy dressing z majonezu i ketchupu z sosem sojowym wzbogaca smak dania, a posypka z prażonych orzeszków ziemne dodaje mu kontrastowej chrupkości.
Składniki
Dressing i dodatki:
Przygotowanie
Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego – 200 g mielonej wołowiny – 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj mieloną wołowinę, stale mieszając, aż cały płyn odparuje. Dodaj pokrojone pieczarki i Sos sojowy Kikkoman. Smaż przez kolejne 2 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Krok 2

½ czerwonej papryki – ½ cebuli – 200 g makaronu penne – 200 g kukurydzy z puszki
Ugotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Przełóż ugotowane penne z sosem sojowym do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, odsączoną kukurydzę i ostudzoną, podsmażoną wołowinę z pieczarkami.
Krok 3

1 łyżka majonezu – 1 łyżka ketchupu – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych – 1 łyżka cebuli dymki, posiekanej
Wymieszaj majonez, ketchup i Sos sojowy Kikkoman. Polej sałatkę dressingiem i dobrze wymieszaj. Posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną dymką.
Wskazówka:
Ta sałatka smakuje jeszcze lepiej po kilku godzinach w lodówce. Mieszanka sałat albo rukola dodadzą jej świeżego akcentu. Będzie doskonała jako lunch na wynos.
ID przepisu: 1566
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej