Zupa z batatami i groszkiem
Zupa z batatami i groszkiem

Zupa z batatami i groszkiem

5 7 Oceny
Czas ogółem 22 min
10 min Czas przygotowania
12 min Czas gotowania

Rozgrzewająca zupa z batatami, brukselką i groszkiem - idealna na miły lunch w chłodny dzień. Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli nadaje jej bogaty, wytrawny smak.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
batatów
300 g
brukselki, blanszowanej
50 g
czerwonej cebuli
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 
czosnku, drobno posiekane
800 ml
bulionu warzywnego
50 g
mrożonego groszku
100 g
ugotowanej komosy ryżowej
 ½ łyżki
posiekanej pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję)1.628 kJ / 389 kcal
12 gTłuszcz
14 gBiałko
62 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g batatów – 300 g brukselki, blanszowanej – 50 g czerwonej cebuli – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2  czosnku, drobno posiekane – 800 ml bulionu warzywnego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli50 g mrożonego groszku

Bataty obierz i pokrój w kostkę. Brukselki przekrój na pół. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż warzywa. Dodaj czosnek, bulion warzywny i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Gotuj na małym ogniu przez 8 minut, a następnie dodaj groszek i gotuj przez kolejne 4 minuty.

Krok 2

100 g ugotowanej komosy ryżowej –  ½ łyżki posiekanej pietruszki

Nałóż komosę ryżową do pudełek na lunch, zalej zupą i posyp posiekaną pietruszką.

ID przepisu: 1552

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g batatów – 300 g brukselki, blanszowanej – 50 g czerwonej cebuli – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2 czosnku, drobno posiekane – 800 ml bulionu warzywnego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli50 g mrożonego groszku

Bataty obierz i pokrój w kostkę. Brukselki przekrój na pół. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż warzywa. Dodaj czosnek, bulion warzywny i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Gotuj na małym ogniu przez 8 minut, a następnie dodaj groszek i gotuj przez kolejne 4 minuty.

100 g ugotowanej komosy ryżowej – ½ łyżki posiekanej pietruszki

Nałóż komosę ryżową do pudełek na lunch, zalej zupą i posyp posiekaną pietruszką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.