Bowl z soczewicą i pieczoną dynią
Bowl z soczewicą i pieczoną dynią

Bowl z soczewicą i pieczoną dynią

Czas ogółem35 min
10 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Uczta dla oczu i podniebienia – kolorowe i przepyszne danie, które łączy soczewicę i pieczoną dynię z warzywami i pachnącymi przyprawami. Idealny wybór na sycący lunch!

Przepis na to danie jest jednym z zestawu przepisów 3 w 1. Pozostałe dwa przepisy znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
ugotowanej czerwonej soczewicy
 ½ 
dyni hokkaido
1 łyżka
oliwy
 ½ łyżeczka
pieprzu
 ½ łyżeczka
mielonego imbiru
 ½ łyżeczka
mielonego kuminu
 ½ 
żółtej papryki
2 
pomidory

Sos:

2 łyżki
oliwy
1 łyżeczka
octu jabłkowego
1 łyżeczka
miodu
1 łyżka
posiekanej świeżej kolendry
Wartości odżywcze (na porcję)1518 kJ / 363 kcal
17 gTłuszcz
12,5 gBiałko
35,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g ugotowanej czerwonej soczewicy –  ½  dyni hokkaido – 1 łyżka oliwy –  ½ łyżeczka pieprzu –  ½ łyżeczka mielonego imbiru –  ½ łyżeczka mielonego kuminu

Soczewicę przełóż do pudełka na lunch. Dynię pokrój w plastry i natrzyj oliwą, pieprzem, imbirem i kuminem. Piecz przez 25 minut w 200 stopniach.

Krok 2

 ½  żółtej papryki – 2  pomidory – 2 łyżki oliwy – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka octu jabłkowego – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

Paprykę i pomidory pokrój w plasterki. Składniki na sos wymieszaj. Soczewicę podawaj z sosem, pieczoną dynią i warzywami ułożonymi na wierzchu.

ID przepisu: 1313

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g ugotowanej czerwonej soczewicy – ½ dyni hokkaido – 1 łyżka oliwy – ½ łyżeczka pieprzu – ½ łyżeczka mielonego imbiru – ½ łyżeczka mielonego kuminu

Soczewicę przełóż do pudełka na lunch. Dynię pokrój w plastry i natrzyj oliwą, pieprzem, imbirem i kuminem. Piecz przez 25 minut w 200 stopniach.

½ żółtej papryki – 2 pomidory – 2 łyżki oliwy – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka octu jabłkowego – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

Paprykę i pomidory pokrój w plasterki. Składniki na sos wymieszaj. Soczewicę podawaj z sosem, pieczoną dynią i warzywami ułożonymi na wierzchu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.