Bowl z soczewicą i pieczoną dynią
Uczta dla oczu i podniebienia – kolorowe i przepyszne danie, które łączy soczewicę i pieczoną dynię z warzywami i pachnącymi przyprawami. Idealny wybór na sycący lunch!
Przygotowanie
Krok 1
100 g ugotowanej czerwonej soczewicy – ½ dyni hokkaido – 1 łyżka oliwy – ½ łyżeczka pieprzu – ½ łyżeczka mielonego imbiru – ½ łyżeczka mielonego kuminu
Soczewicę przełóż do pudełka na lunch. Dynię pokrój w plastry i natrzyj oliwą, pieprzem, imbirem i kuminem. Piecz przez 25 minut w 200 stopniach.
Krok 2
½ żółtej papryki – 2 pomidory – 2 łyżki oliwy – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka octu jabłkowego – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
Paprykę i pomidory pokrój w plasterki. Składniki na sos wymieszaj. Soczewicę podawaj z sosem, pieczoną dynią i warzywami ułożonymi na wierzchu.
ID przepisu: 1313
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej