

Tortilla z kalafiorem teriyaki, sałatą rzymską i pomidorami
Perfekcyjnie zapieczone kawałki kalafiora w cieście polane Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i zawinięte w tortillę z chrupiącą sałatą, soczystymi pomidorami i prażonymi orzechami nerkowca.
Przygotowanie
Krok 1

200 g kalafiora – 100 g mąki pszennej – 1 łyżeczka papryki wędzonej – ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 60 ml wody – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman
Kalafiora podziel na różyczki.
Mąkę, paprykę, pieprz, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, wodę i Olej sezamowy Kikkoman wymieszaj do połączenia. Zanurz każdą różyczkę w cieście, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 220 stopniach.
Krok 2

120 ml Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman – 1 sałata rzymska – 1 pomidor – 2 tortille
Upieczone różyczki kalafiora zanurz w Sosie Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i ponownie ułóż na blasze. Piecz jeszcze przez 5 minut. Podziel sałatę na pojedyncze liście i pokrój pomidora na cząstki.
Tortille posmaruj pozostałym Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman. Ułóż sałatę, kalafiora i pomidory. Zawiń.
Wskazówka:
Tortillę możesz wzbogacić większą ilością warzyw, np. czerwoną cebulką, papryką czy świeżym ogórkiem.
ID przepisu: 1326
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej