Tortilla z kalafiorem teriyaki, sałatą rzymską i pomidorami
Tortilla z kalafiorem teriyaki, sałatą rzymską i pomidorami

Tortilla z kalafiorem teriyaki, sałatą rzymską i pomidorami

5 2 Oceny
Czas ogółem30 min
10 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Perfekcyjnie zapieczone kawałki kalafiora w cieście polane Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i zawinięte w tortillę z chrupiącą sałatą, soczystymi pomidorami i prażonymi orzechami nerkowca.

Przepis na to danie jest jednym z zestawu przepisów 3 w 1. Pozostałe dwa przepisy znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
kalafiora
100 g
mąki pszennej
1 łyżeczka
papryki wędzonej
 ½ łyżeczka
pieprzu
60 ml
wody
1 
sałata rzymska
1 
pomidor
2 
tortille
Wartości odżywcze (na porcję)2937.17 kJ / 702 kcal
25 gTłuszcz
17,8 gBiałko
90 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

200 g kalafiora – 100 g mąki pszennej – 1 łyżeczka papryki wędzonej –  ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli60 ml wody – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Kalafiora podziel na różyczki. 

Mąkę, paprykę, pieprz, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, wodę i Olej sezamowy Kikkoman wymieszaj do połączenia. Zanurz każdą różyczkę w cieście, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 220 stopniach.

Krok 2

120 ml Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman1  sałata rzymska – 1  pomidor – 2  tortille

Upieczone różyczki kalafiora zanurz w Sosie Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i ponownie ułóż na blasze. Piecz jeszcze przez 5 minut. Podziel sałatę na pojedyncze liście i pokrój pomidora na cząstki.

Tortille posmaruj pozostałym Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman. Ułóż sałatę, kalafiora i pomidory. Zawiń.

Wskazówka:

Tortillę możesz wzbogacić większą ilością warzyw, np. czerwoną cebulką, papryką czy świeżym ogórkiem.

ID przepisu: 1326

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

200 g kalafiora – 100 g mąki pszennej – 1 łyżeczka papryki wędzonej – ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli60 ml wody – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Kalafiora podziel na różyczki. 

Mąkę, paprykę, pieprz, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, wodę i Olej sezamowy Kikkoman wymieszaj do połączenia. Zanurz każdą różyczkę w cieście, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 220 stopniach.

120 ml Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman1 sałata rzymska – 1 pomidor – 2 tortille

Upieczone różyczki kalafiora zanurz w Sosie Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i ponownie ułóż na blasze. Piecz jeszcze przez 5 minut. Podziel sałatę na pojedyncze liście i pokrój pomidora na cząstki.

Tortille posmaruj pozostałym Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman. Ułóż sałatę, kalafiora i pomidory. Zawiń.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.