Chleb pita z camembertem i warzywami
Chleb pita z camembertem i warzywami

Chleb pita z camembertem i warzywami

5 9 Oceny
Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Chleb pita wypełniony chrupiącym camembertem, pieczonym bakłażanem i cukinią w kremowym sosem sojowo-jogurtowym na bazie Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli - bogactwo smaku i tekstury.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
bakłażana
100 g
cukinii
40 g
czerwonej cebuli
4 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
świeżego tymianku, posiekanego
120 g
sera camembert
1 
jajko
1 łyżeczka
srirachy
3 łyżki
jogurtu greckiego
1 
ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka
miodu
 ¼ łyżeczki
różowego pieprzu
2 
chlebki pita
1 garść
rukoli
Wartości odżywcze (na porcję)2.979 kJ / 712 kcal
40 gTłuszcz
27 gBiałko
62 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g bakłażana – 100 g cukinii – 40 g czerwonej cebuli – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego

Bakłażana i cukinię pokrój w kostkę, a cebulę w plasterki. Przełóż warzywa do miski i wymieszaj z oliwą, Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i tymiankiem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.

Krok 2

120 g sera camembert – 1  jajko – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka srirachy – 20 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu3 łyżki oliwy z oliwek

Przekrój camemberta na pół w poziomie. Ubij jajko z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i srirachą. Obtocz ser w mieszance, a następnie w Kikkoman Panko. Smaż na oliwie przez 2½ minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.

Krok 3

3 łyżki jogurtu greckiego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1  ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 łyżeczka miodu –  ¼ łyżeczki różowego pieprzu – 2  chlebki pita – 1 garść rukoli

Wymieszaj jogurt z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, czosnkiem, miodem i różowym pieprzem. Posmaruj pity od wewnątrz, a następnie wypełnij je rukolą, pieczonymi warzywami i panierowanym camembertem.

Wskazówka:

Camemberta możesz także skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku lub w air-fryerze.

ID przepisu: 1549

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g bakłażana – 100 g cukinii – 40 g czerwonej cebuli – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego

Bakłażana i cukinię pokrój w kostkę, a cebulę w plasterki. Przełóż warzywa do miski i wymieszaj z oliwą, Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i tymiankiem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.

120 g sera camembert – 1 jajko – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka srirachy – 20 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu3 łyżki oliwy z oliwek

Przekrój camemberta na pół w poziomie. Ubij jajko z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i srirachą. Obtocz ser w mieszance, a następnie w Kikkoman Panko. Smaż na oliwie przez 2½ minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.

3 łyżki jogurtu greckiego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 łyżeczka miodu – ¼ łyżeczki różowego pieprzu – 2 chlebki pita – 1 garść rukoli

Wymieszaj jogurt z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, czosnkiem, miodem i różowym pieprzem. Posmaruj pity od wewnątrz, a następnie wypełnij je rukolą, pieczonymi warzywami i panierowanym camembertem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.