

Kremowe risotto z jarmużem i dorszem
To kremowe risotto łączy włoską tradycję kulinarną ze smakami o azjatyckim rodowodzie. Pesto z dorsza i jarmużu dodaje potrawie świeżości, a odrobina Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli - głębi. To danie jest proste w przygotowaniu i pełne smaku.
Składniki
Pesto z jarmużu:
Przygotowanie
Krok 1

1 łyżka oliwy z oliwek – 150 g ryżu arborio – 125 ml białego wina – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 500 ml bulionu drobiowego
Podsmażaj ryż na oliwie przez 1 minutę. Dodaj białe wino i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i gotuj, aż płyn się wchłonie. Stopniowo dodawaj bulion drobiowy, regularnie mieszając.
Krok 2

55 g jarmużu – ½ łyżki ząbka czosnku – ¼ łyżki orzeszków piniowych – 1 łyżka oliwy z oliwek – ½ łyżeczki soku z cytryny – ½ łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka masła
Umyj i osusz jarmuż, usuń twarde łodygi i posiekaj jarmuż. Umieść 25 g jarmużu w blenderze z czosnkiem, orzeszkami piniowymi, oliwą, sokiem z cytryny i ½ łyżeczki Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy ryż z kroku 1 wchłonie już cały płyn i będzie miękki, dodaj resztę jarmużu i gotuj przez kolejne 3 minuty. W razie potrzeby dolej trochę więcej bulionu lub wody. Na koniec wmieszaj masło i połowę pesto z jarmużu.
Krok 3

150 g filetu z dorsza – ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 ząbek czosnku, drobno posiekany – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1 łyżka twardego sera, startego (parmezanu lub Grana Padano)
Posmaruj dorsza Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, sokiem z cytryny i drobno posiekanym czosnkiem. Gotuj dorsza na parze przez około 5 minut. Ułóż go na risotto z jarmużem, polej pozostałym pesto i posyp startym serem.
Wskazówka:
Dorsza możesz zastąpić tofu. Łyżka śmietany dodana do risotto nada mu bogatszą konsystencję.
ID przepisu: 1559
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej





























![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/2/8/csm_1564_Set4_recipe5_Soy-glazed_baked_chicken_with_vegetables_Desktop_Header_6f552cd773.webp)















































