Kremowe risotto z jarmużem i dorszem
Kremowe risotto z jarmużem i dorszem

Kremowe risotto z jarmużem i dorszem

5 1 Oceny
Czas ogółem 25 min
5 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

To kremowe risotto łączy włoską tradycję kulinarną ze smakami o azjatyckim rodowodzie. Pesto z dorsza i jarmużu dodaje potrawie świeżości, a odrobina Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli - głębi. To danie jest proste w przygotowaniu i pełne smaku.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 łyżka
oliwy z oliwek
150 g
ryżu arborio
125 ml
białego wina
500 ml
bulionu drobiowego
30 g
jarmużu
1 łyżka
masła
150 g
filetu z dorsza
1 
ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka
soku z cytryny
1 łyżka
twardego sera, startego (parmezanu lub Grana Padano)

Pesto z jarmużu:

25 g
jarmużu
 ½ 
ząbka czosnku
 ¼ łyżki
orzeszków piniowych
1 łyżka
oliwy z oliwek
 ½ łyżeczki
soku z cytryny
Wartości odżywcze (na porcję)2.261 kJ / 540 kcal
22 gTłuszcz
33 gBiałko
45 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1 łyżka oliwy z oliwek – 150 g ryżu arborio – 125 ml białego wina – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli500 ml bulionu drobiowego

Podsmażaj ryż na oliwie przez 1 minutę. Dodaj białe wino i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i gotuj, aż płyn się wchłonie. Stopniowo dodawaj bulion drobiowy, regularnie mieszając.

Krok 2

55 g jarmużu –  ½ łyżki ząbka czosnku –  ¼ łyżki orzeszków piniowych – 1 łyżka oliwy z oliwek –  ½ łyżeczki soku z cytryny –  ½ łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka masła

Umyj i osusz jarmuż, usuń twarde łodygi i posiekaj jarmuż. Umieść 25 g jarmużu w blenderze z czosnkiem, orzeszkami piniowymi, oliwą, sokiem z cytryny i ½ łyżeczki Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy ryż z kroku 1 wchłonie już cały płyn i będzie miękki, dodaj resztę jarmużu i gotuj przez kolejne 3 minuty. W razie potrzeby dolej trochę więcej bulionu lub wody. Na koniec wmieszaj masło i połowę pesto z jarmużu.

Krok 3

150 g filetu z dorsza –  ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1  ząbek czosnku, drobno posiekany – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1 łyżka twardego sera, startego (parmezanu lub Grana Padano)

Posmaruj dorsza Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, sokiem z cytryny i drobno posiekanym czosnkiem. Gotuj dorsza na parze przez około 5 minut. Ułóż go na risotto z jarmużem, polej pozostałym pesto i posyp startym serem.

Wskazówka:

Dorsza możesz zastąpić tofu. Łyżka śmietany dodana do risotto nada mu bogatszą konsystencję.

ID przepisu: 1559

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 łyżka oliwy z oliwek – 150 g ryżu arborio – 125 ml białego wina – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli500 ml bulionu drobiowego

Podsmażaj ryż na oliwie przez 1 minutę. Dodaj białe wino i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i gotuj, aż płyn się wchłonie. Stopniowo dodawaj bulion drobiowy, regularnie mieszając.

55 g jarmużu – ½ łyżki ząbka czosnku – ¼ łyżki orzeszków piniowych – 1 łyżka oliwy z oliwek – ½ łyżeczki soku z cytryny – ½ łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka masła

Umyj i osusz jarmuż, usuń twarde łodygi i posiekaj jarmuż. Umieść 25 g jarmużu w blenderze z czosnkiem, orzeszkami piniowymi, oliwą, sokiem z cytryny i ½ łyżeczki Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy ryż z kroku 1 wchłonie już cały płyn i będzie miękki, dodaj resztę jarmużu i gotuj przez kolejne 3 minuty. W razie potrzeby dolej trochę więcej bulionu lub wody. Na koniec wmieszaj masło i połowę pesto z jarmużu.

150 g filetu z dorsza – ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 ząbek czosnku, drobno posiekany – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1 łyżka twardego sera, startego (parmezanu lub Grana Padano)

Posmaruj dorsza Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, sokiem z cytryny i drobno posiekanym czosnkiem. Gotuj dorsza na parze przez około 5 minut. Ułóż go na risotto z jarmużem, polej pozostałym pesto i posyp startym serem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.