Ryż z indykiem i cukinią
Ryż z indykiem i cukinią

Ryż z indykiem i cukinią

5 1 Oceny
Czas ogółem 15 min
10 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania

Lekki bowl z ryżem, mielonym indykiem, cukinią i kukurydzą - proste, sycące i gotowe w kilka minut danie. Dodatek wędzonej papryki i Sosu sojowego Kikkoman sprawia, że całość zyskuje głębię i subtelny, wytrawny akcent.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 łyżka
oleju roślinnego
1 
czerwona cebula
 ½ 
cukinii
150 g
mielonego mięsa z indyka
 ½ łyżeczki
wędzonej papryki
100 g
kukurydzy z puszki
100 g
ryżu jaśminowego
1 łyżeczka
sezamu
1 łyżka
posiekanej cebuli dymki
Wartości odżywcze (na porcję)1.989 kJ / 475 kcal
15 gTłuszcz
30 gBiałko
50 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego – 1  czerwona cebula – 150 g mielonego mięsa z indyka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczki wędzonej papryki –  ½  cukinii

Cebulę posiekaj, a cukinię pokrój na plasterki. Podsmaż je na oleju roślinnym. Dodaj mielone mięso indyka, Sos sojowy Kikkoman i wędzoną paprykę. Smaż przez 3-4 minuty, aż mięso będzie gotowe, a cukinia lekko zmięknie.

Krok 2

100 g kukurydzy z puszki – 100 g ryżu jaśminowego – 1 łyżeczka sezamu – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki –  ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce ułóż warstwami ugotowany ryż, kukurydzę i podsmażone mięso z cukinią i cebulą. Posyp sezamem i dymką, a następnie skrop Sosem sojowym Kikkoman.

Wskazówka:

To danie sprawdzi się również na zimno, na przykład jako lunch na wynos. W wersji low-carb zamień ryż jaśminowy na ryż z kalafiora albo brokuły gotowane na parze.

ID przepisu: 1570

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 łyżka oleju roślinnego – 1 czerwona cebula – 150 g mielonego mięsa z indyka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczki wędzonej papryki – ½ cukinii

Cebulę posiekaj, a cukinię pokrój na plasterki. Podsmaż je na oleju roślinnym. Dodaj mielone mięso indyka, Sos sojowy Kikkoman i wędzoną paprykę. Smaż przez 3-4 minuty, aż mięso będzie gotowe, a cukinia lekko zmięknie.

100 g kukurydzy z puszki – 100 g ryżu jaśminowego – 1 łyżeczka sezamu – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki – ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce ułóż warstwami ugotowany ryż, kukurydzę i podsmażone mięso z cukinią i cebulą. Posyp sezamem i dymką, a następnie skrop Sosem sojowym Kikkoman.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.