

Pieczone warzywa z dipem z fety
Aromatyczne pieczone warzywa podawane z jogurtowym dipem z fetą, jajkiem w koszulce i chrupiącymi orzechami włoskimi – sycące i zbalansowane danie, któremu głębi dodaje Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
Przygotowanie
Krok 1

350 g batatów – 300 g brukselki, blanszowanej – 70 g czerwonej cebuli – 3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 2 łyżeczki miodu
Bataty pokrój w kostkę, cebulę na ćwiartki, a brukselki przekrój na pół. Wymieszaj warzywa z oliwą i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i miodem. Piecz przez 25 minut w temperaturze 190°C (góra i dół), aż warzywa zmiękną.
Krok 2

4 łyżki jogurtu greckiego – 70 g fety – ¼ g płatków chili – 1 łyżka posiekanej pietruszki
Zagnieć jogurt z fetą, a następnie dodaj płatki chili i pietruszkę.
Krok 3

2 jajka – 1 łyżka octu – 30 g orzechów włoskich
Wbij jajka do małej miski. Zagotuj wodę w rondlu, dodaj ocet i delikatnie zamieszaj wodę łyżką, aby utworzyć wir. Ostrożnie wsuń jajko do środka. Gotuj na małym ogniu przez 2½ minuty. Zrób tak samo z drugim jajkiem. Przełóż warzywa z kroku 1 do pudełka na lunch, skrop dipem jogurtowym, dodaj jajka i posyp orzechami włoskimi (całymi lub pokrojonymi).
Wskazówka:
Warzywa możesz również upiec w air-fryerze.
ID przepisu: 1550
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej





























![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/2/8/csm_1564_Set4_recipe5_Soy-glazed_baked_chicken_with_vegetables_Desktop_Header_6f552cd773.webp)















































