Pieczone warzywa z dipem z fety
Pieczone warzywa z dipem z fety

Pieczone warzywa z dipem z fety

4,9 12 Oceny
Czas ogółem 35 min
10 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania

Aromatyczne pieczone warzywa podawane z jogurtowym dipem z fetą, jajkiem w koszulce i chrupiącymi orzechami włoskimi – sycące i zbalansowane danie, któremu głębi dodaje Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
350 g
batatów
300 g
brukselki, blanszowanej
70 g
czerwonej cebuli
3 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżeczki
miodu
4 łyżki
jogurtu greckiego
70 g
fety
 ¼ łyżeczki
płatków chili
1 łyżka
posiekanej pietruszki
2 
jajka
1 łyżka
octu
30 g
orzechów włoskich
Wartości odżywcze (na porcję)2.971 kJ / 710 kcal
41 gTłuszcz
27 gBiałko
65 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

350 g batatów – 300 g brukselki, blanszowanej – 70 g czerwonej cebuli – 3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżeczki miodu

Bataty pokrój w kostkę, cebulę na ćwiartki, a brukselki przekrój na pół. Wymieszaj warzywa z oliwą i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i miodem. Piecz przez 25 minut w temperaturze 190°C (góra i dół), aż warzywa zmiękną.

Krok 2

4 łyżki jogurtu greckiego – 70 g fety –  ¼ g płatków chili – 1 łyżka posiekanej pietruszki

Zagnieć jogurt z fetą, a następnie dodaj płatki chili i pietruszkę.

Krok 3

2  jajka – 1 łyżka octu – 30 g orzechów włoskich

Wbij jajka do małej miski. Zagotuj wodę w rondlu, dodaj ocet i delikatnie zamieszaj wodę łyżką, aby utworzyć wir. Ostrożnie wsuń jajko do środka. Gotuj na małym ogniu przez 2½ minuty. Zrób tak samo z drugim jajkiem. Przełóż warzywa z kroku 1 do pudełka na lunch, skrop dipem jogurtowym, dodaj jajka i posyp orzechami włoskimi (całymi lub pokrojonymi).

Wskazówka:

Warzywa możesz również upiec w air-fryerze.

ID przepisu: 1550

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

350 g batatów – 300 g brukselki, blanszowanej – 70 g czerwonej cebuli – 3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżeczki miodu

Bataty pokrój w kostkę, cebulę na ćwiartki, a brukselki przekrój na pół. Wymieszaj warzywa z oliwą i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i miodem. Piecz przez 25 minut w temperaturze 190°C (góra i dół), aż warzywa zmiękną.

4 łyżki jogurtu greckiego – 70 g fety – ¼ g płatków chili – 1 łyżka posiekanej pietruszki

Zagnieć jogurt z fetą, a następnie dodaj płatki chili i pietruszkę.

2 jajka – 1 łyżka octu – 30 g orzechów włoskich

Wbij jajka do małej miski. Zagotuj wodę w rondlu, dodaj ocet i delikatnie zamieszaj wodę łyżką, aby utworzyć wir. Ostrożnie wsuń jajko do środka. Gotuj na małym ogniu przez 2½ minuty. Zrób tak samo z drugim jajkiem. Przełóż warzywa z kroku 1 do pudełka na lunch, skrop dipem jogurtowym, dodaj jajka i posyp orzechami włoskimi (całymi lub pokrojonymi).

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.