

Gnocchi z szynką prosciutto, papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi z burratą
Delikatne domowe gnocchi w kremowym sosie z roztopionej burraty, z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi ze świeżą bazylią.
Przygotowanie
Krok 1

400 g ziemniaków – 80 g mąki – 1 jajko – 1 łyżeczka soli
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Przestudź lekko i obierz. Przeciśnij ziemniaki przez prasę lub maszynkę do mięsa. Dodaj mąkę i jajko. Wyrób ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Na podsypanym mąką blacie uformuj wałeczek. Z wałeczka odkrój kawałki o długości około 3 cm.
Kluseczki gotuj w osolonej wodzie do miękkości - przez około 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Krok 2

1 cebula – 1 ząbek czosnku – ½ czerwonej papryki – 100 g pieczarek – 200 g pomidorków koktajlowych – 100 g prosciutto crudo – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 50 ml śmietanki 30%
Cebulę i czosnek posiekaj. Czerwoną paprykę i pieczarki pokrój w plasterki, a pomidorki na połówki. Szynkę pokrój w paseczki. Na oliwie podsmaż cebulę. Dodaj czosnek i smaż przez pół minuty. Następnie dodaj czerwoną paprykę, pieczarki i podsmażaj przez kolejne 3 minuty. Dodaj szynkę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodaj pomidorki. Wlej Sos sojowy Kikkoman i śmietankę. Wymieszaj i duś przez około 3 minuty.
Krok 3

125 g burraty – 1 łyżka siekanej bazylii – ¼ łyżeczka pieprzu
Przełóż do sosu ugotowane gnocchi, burratę i listki bazylii. Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówka:
Aby oszczędzić czas, możesz użyć gotowych gnocchi dostępnych w sklepie. Warto jednak poświęcić kilka chwil więcej na przygotowanie ich w domu!
ID przepisu: 1308
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej