Dorsz pieczony z ziemniakami, pietruszką i papryką
Dorsz pieczony z ziemniakami, pietruszką i papryką

Dorsz pieczony z ziemniakami, pietruszką i papryką

Czas ogółem 50 min
15 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania

Soczysty dorsz marynowany w Sosie sojowym Kikkoman i pieczony z aromatycznymi warzywami: papryką, ziemniakami i koperkiem. Pyszne i zdrowe danie jednogarnkowe.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
250 g
filetu dorsza
 ½ łyżki
soku z cytryny
 ½ łyżki
miodu
3 ½ 
ząbki czosnku
 ¼ 
papryczki chili
3 
ziemniaki (ok. 240 g)
1 
marchewka
 ½ pęczek
pietruszki
1 łyżka
oliwy z oliwek
1 
czerwona papryka
150 g
pomidorków koktajlowych
1 
cebula
 ½ 
cytryny
1 łyżka
posiekanego koperku

Przygotowanie

Krok 1

250 g filetu dorsza – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman ½ łyżki soku z cytryny –  ½ łyżki miodu –  ½  ząbka czosnku –  ¼  papryczki chili

Rybę pokrój na kilka kawałków i przełóż do miski lub głębokiego talerza. W osobnej miseczce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman, sok z cytryny, miód i posiekany czosnek oraz chili. Przelej marynatę do ryby i wymieszaj.

Krok 2

3  ziemniaki (ok. 240 g) – 1  marchewka –  ½ pęczek pietruszki – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Pokrój ziemniaki w kostkę, a marchewkę i pietruszkę na grubsze plastry. Ułóż warzywa w naczyniu do zapiekania i polej je oliwą i Sosem sojowym Kikkoman. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na 20 minut.

Krok 3

1  czerwona papryka – 150 g pomidorków koktajlowych – 1  cebula – 3  ząbki czosnku –  ½  cytryny – 1 łyżka posiekanego koperku

Paprykę oczyść z nasion i pokrój na cząstki. Cebulę pokrój w plasterki. Czosnek lekko zgnieć. Paprykę, cebulę, czosnek i pomidorki koktajlowe dodaj do już podpieczonych warzyw. Delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż kawałki ryby w marynacie, a na rybie plasterki cytryny. Posyp koperkiem i wstaw ponownie do piekarnika na 15-20 minut.

ID przepisu: 1588

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

250 g filetu dorsza – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman ½ łyżki soku z cytryny – ½ łyżki miodu – ½ ząbka czosnku – ¼ papryczki chili

Rybę pokrój na kilka kawałków i przełóż do miski lub głębokiego talerza. W osobnej miseczce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman, sok z cytryny, miód i posiekany czosnek oraz chili. Przelej marynatę do ryby i wymieszaj.

3 ziemniaki (ok. 240 g) – 1 marchewka – ½ pęczek pietruszki – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Pokrój ziemniaki w kostkę, a marchewkę i pietruszkę na grubsze plastry. Ułóż warzywa w naczyniu do zapiekania i polej je oliwą i Sosem sojowym Kikkoman. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na 20 minut.

1 czerwona papryka – 150 g pomidorków koktajlowych – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – ½ cytryny – 1 łyżka posiekanego koperku

Paprykę oczyść z nasion i pokrój na cząstki. Cebulę pokrój w plasterki. Czosnek lekko zgnieć. Paprykę, cebulę, czosnek i pomidorki koktajlowe dodaj do już podpieczonych warzyw. Delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż kawałki ryby w marynacie, a na rybie plasterki cytryny. Posyp koperkiem i wstaw ponownie do piekarnika na 15-20 minut.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.