

Dorsz pieczony z ziemniakami, pietruszką i papryką
Soczysty dorsz marynowany w Sosie sojowym Kikkoman i pieczony z aromatycznymi warzywami: papryką, ziemniakami i koperkiem. Pyszne i zdrowe danie jednogarnkowe.
Przygotowanie
Krok 1
250 g filetu dorsza – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – ½ łyżki soku z cytryny – ½ łyżki miodu – ½ ząbka czosnku – ¼ papryczki chili
Rybę pokrój na kilka kawałków i przełóż do miski lub głębokiego talerza. W osobnej miseczce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman, sok z cytryny, miód i posiekany czosnek oraz chili. Przelej marynatę do ryby i wymieszaj.
Krok 2
3 ziemniaki (ok. 240 g) – 1 marchewka – ½ pęczek pietruszki – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Pokrój ziemniaki w kostkę, a marchewkę i pietruszkę na grubsze plastry. Ułóż warzywa w naczyniu do zapiekania i polej je oliwą i Sosem sojowym Kikkoman. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Krok 3
1 czerwona papryka – 150 g pomidorków koktajlowych – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – ½ cytryny – 1 łyżka posiekanego koperku
Paprykę oczyść z nasion i pokrój na cząstki. Cebulę pokrój w plasterki. Czosnek lekko zgnieć. Paprykę, cebulę, czosnek i pomidorki koktajlowe dodaj do już podpieczonych warzyw. Delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż kawałki ryby w marynacie, a na rybie plasterki cytryny. Posyp koperkiem i wstaw ponownie do piekarnika na 15-20 minut.
ID przepisu: 1588
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej





























