Warzywa w sojowej glazurze tahini z komosą ryżową
Warzywa w sojowej glazurze tahini z komosą ryżową

Warzywa w sojowej glazurze tahini z komosą ryżową

5 8 Oceny
Czas ogółem 25 min
10 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Jarmuż, brukselka i cebula w słodko-pikantnej glazurze tahini, podawane z chrupiącym groszkiem i puszystą komosą ryżową to aromatyczne i sycące danie, któremu wytrawnej nuty dodaje Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
90 g
jarmużu
300 g
brukselki, blanszowanej
50 g
czerwonej cebuli
3 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka
tahini
3 łyżki
wody
2 łyżeczki
miodu
 ½ łyżeczki
płatków chili
 ½ łyżki
białego sezamu
140 g
mrożonego groszku
150 g
ugotowanej komosy ryżowej
 ½ łyżki
posiekanej pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję)2.004 kJ / 479 kcal
21 gTłuszcz
19 gBiałko
59 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

90 g jarmużu – 300 g brukselki, blanszowanej – 50 g czerwonej cebuli – 3 łyżki oliwy z oliwek – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka tahini – 3 łyżki wody – 2 łyżeczki miodu –  ½ łyżeczki płatków chili –  ½ łyżki białego sezamu

Usuń twarde łodygi z jarmużu. Brukselki pokrój na pół, a cebulę w grube piórka. Podsmażaj warzywa na patelni na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty. Wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, tahini, wodę, miód i chili. Przelej sos na patelnię i gotuj przez 8 minut, aż sos się zredukuje, a warzywa zmiękną. Posyp sezamem.

Krok 2

140 g mrożonego groszku – 150 g ugotowanej komosy ryżowej –  ½ łyżki posiekanej pietruszki

Gotuj groszek przez 4 minuty, a następnie odcedź i przepłucz zimną wodą, aby ostygł. Nałóż komosę ryżową do pudełka na lunch, dodaj warzywa z kroku 1 i ugotowany groszek. Posyp posiekaną pietruszką.

ID przepisu: 1551

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

90 g jarmużu – 300 g brukselki, blanszowanej – 50 g czerwonej cebuli – 3 łyżki oliwy z oliwek – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka tahini – 3 łyżki wody – 2 łyżeczki miodu – ½ łyżeczki płatków chili – ½ łyżki białego sezamu

Usuń twarde łodygi z jarmużu. Brukselki pokrój na pół, a cebulę w grube piórka. Podsmażaj warzywa na patelni na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty. Wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, tahini, wodę, miód i chili. Przelej sos na patelnię i gotuj przez 8 minut, aż sos się zredukuje, a warzywa zmiękną. Posyp sezamem.

140 g mrożonego groszku – 150 g ugotowanej komosy ryżowej – ½ łyżki posiekanej pietruszki

Gotuj groszek przez 4 minuty, a następnie odcedź i przepłucz zimną wodą, aby ostygł. Nałóż komosę ryżową do pudełka na lunch, dodaj warzywa z kroku 1 i ugotowany groszek. Posyp posiekaną pietruszką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.