

Warzywa w sojowej glazurze tahini z komosą ryżową
Jarmuż, brukselka i cebula w słodko-pikantnej glazurze tahini, podawane z chrupiącym groszkiem i puszystą komosą ryżową to aromatyczne i sycące danie, któremu wytrawnej nuty dodaje Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
Przygotowanie
Krok 1

90 g jarmużu – 300 g brukselki, blanszowanej – 50 g czerwonej cebuli – 3 łyżki oliwy z oliwek – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka tahini – 3 łyżki wody – 2 łyżeczki miodu – ½ łyżeczki płatków chili – ½ łyżki białego sezamu
Usuń twarde łodygi z jarmużu. Brukselki pokrój na pół, a cebulę w grube piórka. Podsmażaj warzywa na patelni na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty. Wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, tahini, wodę, miód i chili. Przelej sos na patelnię i gotuj przez 8 minut, aż sos się zredukuje, a warzywa zmiękną. Posyp sezamem.
Krok 2

140 g mrożonego groszku – 150 g ugotowanej komosy ryżowej – ½ łyżki posiekanej pietruszki
Gotuj groszek przez 4 minuty, a następnie odcedź i przepłucz zimną wodą, aby ostygł. Nałóż komosę ryżową do pudełka na lunch, dodaj warzywa z kroku 1 i ugotowany groszek. Posyp posiekaną pietruszką.
ID przepisu: 1551
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej





























![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/2/8/csm_1564_Set4_recipe5_Soy-glazed_baked_chicken_with_vegetables_Desktop_Header_6f552cd773.webp)















































