Łosoś pieczony w cytrusach
Łosoś pieczony w cytrusach

Łosoś pieczony w cytrusach

Czas ogółem35 min
10 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Sensacja smaku! Delikatny łosoś pieczony w cytrusach świetnie komponuje się z pieczonymi szparagami, chrupiącymi, smażonymi ziemniakami i lekką sałatką warzywną.

Przepis na to danie jest jednym z zestawu przepisów 3 w 1. Pozostałe dwa przepisy znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
250 g
filetu z łososia
3 łyżki
oliwy
1 łyżeczka
pieprzu
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
 ½ 
cytryny
 ½ 
limonki
 ½ pęczek
zielonych szparagów
300 g
ugotowanych ziemniaków
1 łyżka
sezamu
40 g
rukoli

Dressing:

1 łyżka
oliwy
1 łyżeczka
octu jabłkowego
1 łyżeczka
miodu
Wartości odżywcze (na porcję)2476 kJ / 592 kcal
38,5 gTłuszcz
32 gBiałko
29,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

250 g filetu z łososia – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki –  ½  cytryny –  ½  limonki –  ½ pęczek zielonych szparagów – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Filet z łososia natrzyj 1 łyżką oliwy, pieprzem i natką pietruszki. Limonkę i cytrynę pokrój w plasterki i ułóż na rybie. Szparagi natrzyj 1 łyżką oliwy i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Piecz razem z rybą przez 20 minut w 180 stopniach.

Krok 2

300 g ugotowanych ziemniaków – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka sezamu

Ziemniaki pokrój na ćwiartki. Podsmaż na oliwie i posyp sezamem.

Krok 3

40 g rukoli – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka octu jabłkowego – 1 łyżeczka miodu

Składniki na dressing dokładnie wymieszaj. Polej rukolę. Podawaj z upieczonym łososiem i ziemniakami.

ID przepisu: 1315

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

250 g filetu z łososia – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – ½ cytryny – ½ limonki – ½ pęczek zielonych szparagów – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Filet z łososia natrzyj 1 łyżką oliwy, pieprzem i natką pietruszki. Limonkę i cytrynę pokrój w plasterki i ułóż na rybie. Szparagi natrzyj 1 łyżką oliwy i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Piecz razem z rybą przez 20 minut w 180 stopniach.

300 g ugotowanych ziemniaków – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka sezamu

Ziemniaki pokrój na ćwiartki. Podsmaż na oliwie i posyp sezamem.

40 g rukoli – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka octu jabłkowego – 1 łyżeczka miodu

Składniki na dressing dokładnie wymieszaj. Polej rukolę. Podawaj z upieczonym łososiem i ziemniakami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.