Frittata z indykiem i warzywami
Frittata z indykiem i warzywami

Frittata z indykiem i warzywami

Czas ogółem 35 min
10 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania

Prosta frittata z indykiem, cukinią i kukurydzą, a także z jajkami, mozzarellą i odrobiną Sosu sojowego Kikkoman. Kremowa i pełna smaku, gotowa w nieco ponad 30 minut i pyszna zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 ½ łyżki
oleju roślinnego
 ½ 
czerwonej cebuli, posiekana
150 g
mielonego mięsa z indyka
 ¼ 
cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki
100 g
kukurydzy z puszki
6 
jajek
2 ½ łyżki
jogurtu naturalnego
1 łyżeczka
pieprzu
100 g
mozzarelli
200 g
pomidorków koktajlowych
 ½ łyżeczki
miodu
1 garść
garść liści sałaty
Wartości odżywcze (na porcję)2.303 kJ / 550 kcal
28 gTłuszcz
38 gBiałko
27 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego –  ½  czerwonej cebuli, posiekana – 150 g mielonego mięsa z indyka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼  cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki – 100 g kukurydzy z puszki

Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj cebulę, mięso, Sos sojowy Kikkoman i cukinię przez około 5 minut, aż płyn odparuje. Wymieszaj z odsączoną kukurydzą i smaż przez 1 minutę. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

Krok 2

6  jajek – 2 ½ łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka oleju roślinnego

Jajka roztrzep z jogurtem naturalnym, Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Dodaj schłodzoną mieszankę indyka i warzyw i mieszaj do połączenia składników. Rozgrzej olej na patelni, którą można włożyć do piekarnika. Dodaj mieszankę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Krok 3

100 g mozzarelli – 100 g pomidorków koktajlowych

Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe ułóż przeciętą stroną do góry na frittacie i posyp porwaną mozzarellą. Umieść patelnię w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 20 minut lub do momentu, aż jajko całkowicie się zetnie.

Krok 4

 ½ łyżki oleju roślinnego –  ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczki miodu – 100 g pomidorków koktajlowych – 1 garść garść liści sałaty

Wymieszaj olej, Sos sojowy Kikkoman i miód. Wymieszaj z sałatą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Podawaj jako dodatek do frittaty.

Wskazówka:

Frittatę możesz śmiało wykorzystać jako lunch następnego dnia – wystarczy, że będzie schłodzona. Sałatkę spakuj oddzielnie.

ID przepisu: 1572

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 łyżka oleju roślinnego – ½ czerwonej cebuli, posiekana – 150 g mielonego mięsa z indyka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki – 100 g kukurydzy z puszki

Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj cebulę, mięso, Sos sojowy Kikkoman i cukinię przez około 5 minut, aż płyn odparuje. Wymieszaj z odsączoną kukurydzą i smaż przez 1 minutę. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

6 jajek – 2 ½ łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżka oleju roślinnego

Jajka roztrzep z jogurtem naturalnym, Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Dodaj schłodzoną mieszankę indyka i warzyw i mieszaj do połączenia składników. Rozgrzej olej na patelni, którą można włożyć do piekarnika. Dodaj mieszankę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

100 g mozzarelli – 100 g pomidorków koktajlowych

Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe ułóż przeciętą stroną do góry na frittacie i posyp porwaną mozzarellą. Umieść patelnię w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 20 minut lub do momentu, aż jajko całkowicie się zetnie.

½ łyżki oleju roślinnego – ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczki miodu – 100 g pomidorków koktajlowych – 1 garść garść liści sałaty

Wymieszaj olej, Sos sojowy Kikkoman i miód. Wymieszaj z sałatą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Podawaj jako dodatek do frittaty.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.