Makaron bolognese z sosem sojowym
Makaron bolognese z sosem sojowym

Makaron bolognese z sosem sojowym

4,5 2 Oceny
Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Klasyczne penne Bolognese - szybkie w przygotowaniu i pełne smaku. Sos sojowy Kikkoman wydobywa bogactwo aromatów mięsa i pomidorów. Idealny przepis na proste danie z makaronem z subtelnym akcentem umami.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
makaronu penne
1 łyżka
oleju roślinnego
 ½ 
cebuli
2 
ząbki czosnku
300 g
mielonej wołowiny
400 g
krojonych pomidorów z puszki
2 g
posiekanej kolendry
Wartości odżywcze (na porcję)2.491 kJ / 595 kcal
18 gTłuszcz
33 gBiałko
70 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

200 g makaronu penne – 1 łyżka oleju roślinnego –  ½  cebuli, posiekanej – 2  ząbki czosnku, posiekane – 300 g mielonej wołowiny

Ugotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzej olej i podsmażaj posiekaną cebulę i czosnek przez 1 minutę. Dodaj mieloną wołowinę i smaż przez 3 minuty, stale mieszając.

Krok 2

400 g krojonych pomidorów z puszki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 g posiekanej kolendry

Do mięsa dodaj pomidory z puszki i Sos sojowy Kikkoman. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj do ugotowanego makaronu i posyp posiekaną kolendrą.

Wskazówka:

Aby dodatkowo wzmocnić smak całości, możesz dodać do sosu odrobinę czerwonego wina podczas gotowania. To danie dobrze nadaje się do mrożenia - rozważ przygotowanie większej porcji. W wersji bezglutenowej użyj makaronu ryżowego lub z soczewicy.

ID przepisu: 1565

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

200 g makaronu penne – 1 łyżka oleju roślinnego – ½ cebuli, posiekanej – 2 ząbki czosnku, posiekane – 300 g mielonej wołowiny

Ugotuj penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzej olej i podsmażaj posiekaną cebulę i czosnek przez 1 minutę. Dodaj mieloną wołowinę i smaż przez 3 minuty, stale mieszając.

400 g krojonych pomidorów z puszki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 g posiekanej kolendry

Do mięsa dodaj pomidory z puszki i Sos sojowy Kikkoman. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj do ugotowanego makaronu i posyp posiekaną kolendrą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.