

Tarta z dorsza na spodzie z batatów
Prosta tarta na spodzie z batatów, wypełniona farszem z jarmużu, dorsza i sera, który głębię smaku zawdzięcza dodatkowi Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Jest łatwa w przygotowaniu i smakuje równie dobrze następnego dnia - na zimno.
Przygotowanie
Krok 1

1 batat – ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman
Batata obierz i pokrój w cienkie plasterki. Skrop Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i Olejem sezamowym Kikkoman i dobrze wymieszaj. Plasterki batata ułóż ciasno obok siebie na dnie naczynia do pieczenia w taki sposób, żeby zachodziły na siebie. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190°C.
Krok 2

100 g jarmużu – 1 ząbek czosnku, posiekany – ½ łyżki masła – 4 jajka – 4 łyżki jogurtu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 2 łyżki twardego sera, startego
Czosnek i jarmuż podsmaż na maśle. W misce ubij jogurt z jajkami i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Dodaj podsmażony jarmuż i starty ser. Wymieszaj, aby połączyć składniki, i przelej na spód z batatów.
Krok 3

150 g filetu z dorsza – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Filet z dorsza pokrój na kawałki i ułóż na farszu. Skrop Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Piecz tartę w temperaturze 180°C przez 25 minut. Pokrój na 4 kawałki i spakuj po 2 kawałki na porcję do pudełek na lunch.
Wskazówka:
Spód z batatów możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Zamiast jarmużu możesz użyć szpinaku lub rukoli.
ID przepisu: 1558
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej






























![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/2/8/csm_1564_Set4_recipe5_Soy-glazed_baked_chicken_with_vegetables_Desktop_Header_6f552cd773.webp)















































