Tarta z dorsza na spodzie z batatów
Tarta z dorsza na spodzie z batatów

Tarta z dorsza na spodzie z batatów

5 1 Oceny
Czas ogółem 55 min
10 min Czas gotowania
45 min Czas gotowania

Prosta tarta na spodzie z batatów, wypełniona farszem z jarmużu, dorsza i sera, który głębię smaku zawdzięcza dodatkowi Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Jest łatwa w przygotowaniu i smakuje równie dobrze następnego dnia - na zimno.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
batat
100 g
jarmużu
1 
ząbek czosnku, posiekany
 ½ łyżki
masła
4 
jajka
4 łyżki
jogurtu
2 łyżki
twardego sera, startego
150 g
filetu z dorsza
Wartości odżywcze (na porcję)2.073 kJ / 495 kcal
28 gTłuszcz
30 gBiałko
35 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  batat –  ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Batata obierz i pokrój w cienkie plasterki. Skrop Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i Olejem sezamowym Kikkoman i dobrze wymieszaj. Plasterki batata ułóż ciasno obok siebie na dnie naczynia do pieczenia w taki sposób, żeby zachodziły na siebie. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190°C.

Krok 2

100 g jarmużu – 1  ząbek czosnku, posiekany –  ½ łyżki masła – 4  jajka – 4 łyżki jogurtu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżki twardego sera, startego

Czosnek i jarmuż podsmaż na maśle. W misce ubij jogurt z jajkami i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Dodaj podsmażony jarmuż i starty ser. Wymieszaj, aby połączyć składniki, i przelej na spód z batatów.

Krok 3

150 g filetu z dorsza – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Filet z dorsza pokrój na kawałki i ułóż na farszu. Skrop Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Piecz tartę w temperaturze 180°C przez 25 minut. Pokrój na 4 kawałki i spakuj po 2 kawałki na porcję do pudełek na lunch.

Wskazówka:

Spód z batatów możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Zamiast jarmużu możesz użyć szpinaku lub rukoli.

ID przepisu: 1558

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 batat – ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Batata obierz i pokrój w cienkie plasterki. Skrop Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli i Olejem sezamowym Kikkoman i dobrze wymieszaj. Plasterki batata ułóż ciasno obok siebie na dnie naczynia do pieczenia w taki sposób, żeby zachodziły na siebie. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190°C.

100 g jarmużu – 1 ząbek czosnku, posiekany – ½ łyżki masła – 4 jajka – 4 łyżki jogurtu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżki twardego sera, startego

Czosnek i jarmuż podsmaż na maśle. W misce ubij jogurt z jajkami i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Dodaj podsmażony jarmuż i starty ser. Wymieszaj, aby połączyć składniki, i przelej na spód z batatów.

150 g filetu z dorsza – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Filet z dorsza pokrój na kawałki i ułóż na farszu. Skrop Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Piecz tartę w temperaturze 180°C przez 25 minut. Pokrój na 4 kawałki i spakuj po 2 kawałki na porcję do pudełek na lunch.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.