Omlet z bakłażanem, cukinią i camembertem
Omlet z bakłażanem, cukinią i camembertem

Omlet z bakłażanem, cukinią i camembertem

5 11 Oceny
Czas ogółem 20 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Puszysty omlet ze smażonym bakłażanem, cukinią i roztopionym camembertem w środku, i z odrobiną Sosu sojowego Kikkoman dla ekstra głębi smaku. Łatwy do przygotowania lunch lub lekka kolacja.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
sera camembert
100 g
bakłażana
100 g
cukinii
50 g
czerwonej cebuli
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
świeżego tymianku, posiekanego
 ¼ łyżeczki
różowego pieprzu
4 
jajka
2 łyżeczki
srirachy
1 
ząbek czosnku, drobno posiekany
30 g
orzechów włoskich
1 garść
rukoli
Wartości odżywcze (na porcję)2.192 kJ / 524 kcal
41 gTłuszcz
30 gBiałko
12 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g sera camembert – 100 g bakłażana – 100 g cukinii – 50 g czerwonej cebuli – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego –  ¼ łyżeczki różowego pieprzu

Camemberta pokrój i odstaw. Bakłażana i cukinię pokrój w kostkę, a cebulę w plasterki. Podsmaż warzywa na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, a następnie dodaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, tymianek i pieprz.

Krok 2

4  jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżeczki srirachy – 1  ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 łyżka oliwy z oliwek

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj żółtka z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, srirachą i czosnkiem, a następnie delikatnie wmieszaj białka. Rozgrzej ½ łyżki oliwy na patelni. Wlej połowę mieszanki i smaż omleta na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 minuty z każdej strony. Zrób to samo z drugim omletem.

Krok 3

300 g orzechów włoskich – 1 garść rukoli

Upraż orzechy na suchej gorącej patelni, aż zbrązowieją. Na wierzchu każdego omleta ułóż podsmażone warzywa i camemberta z kroku 1. Posyp uprażonymi orzechami włoskimi, dodaj rukolę i złóż na pół. Przełóż omlety do pudełek na lunch.

Wskazówka:

Do mieszanki na omleta możesz dodać 1 łyżkę przesianej mąki pszennej - omlet będzie wtedy bardziej sycący. Dla dodatkowego efektu możesz ułożyć omlety na kilku liściach sałaty.

ID przepisu: 1545

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g sera camembert – 100 g bakłażana – 100 g cukinii – 50 g czerwonej cebuli – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego – ¼ łyżeczki różowego pieprzu

Camemberta pokrój i odstaw. Bakłażana i cukinię pokrój w kostkę, a cebulę w plasterki. Podsmaż warzywa na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, a następnie dodaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, tymianek i pieprz.

4 jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżeczki srirachy – 1 ząbek czosnku, drobno posiekany – 1 łyżka oliwy z oliwek

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj żółtka z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, srirachą i czosnkiem, a następnie delikatnie wmieszaj białka. Rozgrzej ½ łyżki oliwy na patelni. Wlej połowę mieszanki i smaż omleta na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 minuty z każdej strony. Zrób to samo z drugim omletem.

300 g orzechów włoskich – 1 garść rukoli

Upraż orzechy na suchej gorącej patelni, aż zbrązowieją. Na wierzchu każdego omleta ułóż podsmażone warzywa i camemberta z kroku 1. Posyp uprażonymi orzechami włoskimi, dodaj rukolę i złóż na pół. Przełóż omlety do pudełek na lunch.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.