

Wegańskie gofry dyniowo-marchewkowe z tempehem, pieczarkami i szpinakiem
Odkryj roślinną wersję tradycyjnych gofrów dzięki tym wegańskim gofrom dyniowo-marchewkowym. Idealnie nadają się na sycący, zdrowy lunch z pikantnym dodatkiem pod postacią tempehu.
Przygotowanie
Krok 1

320 g wegańskiego jogurtu naturalnego – 120 ml mleka roślinnego – 60 g puree z dyni – 1 marchewka – 150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Zetrzyj marchewkę. Jogurt wymieszaj z mlekiem roślinnym, puree z dyni, marchewką, mąką, proszkiem do pieczenia i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
Z otrzymanej mieszanki upiecz 2 lub 4 gofry (w zależności od wielkości gofrownicy - jeśli jest większa, z podanych składników otrzymasz 2 gofry).
Krok 2

100 g tempehu – 100 g pieczarek – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka sosu sriracha – 1 ½ Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka brązowego cukru
Tempeh pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój na ćwiartki.
Wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, sos sriracha, 1 łyżkę Oleju sezamowego Kikkoman i cukier. Do powstałego sosu przełóż tempeh i marynuj przez 15 minut.
Na patelnię wlej ½ łyżki Oleju sezamowego Kikkoman. Dodaj pieczarki i podsmażaj przez 1 minutę. Dodaj tempeh z całą marynatą. Smaż przez 3 minuty.
Krok 3

½ łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 ząbek czosnku – 100 g szpinaku – ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Na oleju podsmaż posiekany czosnek oraz szpinak. Dodaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i wymieszaj.
Krok 4

Na gotowe gofry nałóż pieczarki z tempehem oraz szpinak.
Tip:
Zamiast tempehu możesz użyć jedwabistego tofu.
ID przepisu: 1324
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej