Wegańskie gofry dyniowo-marchewkowe z tempehem, pieczarkami i szpinakiem
Wegańskie gofry dyniowo-marchewkowe z tempehem, pieczarkami i szpinakiem

Wegańskie gofry dyniowo-marchewkowe z tempehem, pieczarkami i szpinakiem

Czas ogółem35 min
10 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania
15 minCzas marynowania

Odkryj roślinną wersję tradycyjnych gofrów dzięki tym wegańskim gofrom dyniowo-marchewkowym. Idealnie nadają się na sycący, zdrowy lunch z pikantnym dodatkiem pod postacią tempehu.

Przepis na to danie jest jednym z zestawu przepisów 3 w 1. Pozostałe dwa przepisy znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
320 g
wegańskiego jogurtu naturalnego
120 ml
mleka roślinnego
60 g
puree z dyni
1 
marchewka
150 g
mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
100 g
tempehu
100 g
pieczarek
1 łyżka
srirachy
1 łyżka
brązowego cukru
1 
czosnku
100 g
szpinaku
Wartości odżywcze (na porcję)2939 kJ / 702 kcal
20 gTłuszcz
24 gBiałko
97,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

320 g wegańskiego jogurtu naturalnego – 120 ml mleka roślinnego – 60 g puree z dyni – 1  marchewka – 150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Zetrzyj marchewkę. Jogurt wymieszaj z mlekiem roślinnym, puree z dyni, marchewką, mąką, proszkiem do pieczenia i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. 

Z otrzymanej mieszanki upiecz 2 lub 4 gofry (w zależności od wielkości gofrownicy - jeśli jest większa, z podanych składników otrzymasz 2 gofry).

 

Krok 2

100 g tempehu – 100 g pieczarek – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka sosu sriracha – 1 ½  Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka brązowego cukru

Tempeh pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój na ćwiartki. 

Wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, sos sriracha, 1 łyżkę Oleju sezamowego Kikkoman i cukier. Do powstałego sosu przełóż tempeh i marynuj przez 15 minut.

Na patelnię wlej ½ łyżki Oleju sezamowego Kikkoman. Dodaj pieczarki i podsmażaj przez 1 minutę. Dodaj tempeh z całą marynatą. Smaż przez 3 minuty.

 

Krok 3

 ½ łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1  ząbek czosnku – 100 g szpinaku –  ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Na oleju podsmaż posiekany czosnek oraz szpinak. Dodaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i wymieszaj.

Krok 4

Na gotowe gofry nałóż pieczarki z tempehem oraz szpinak.

Tip:

Zamiast tempehu możesz użyć jedwabistego tofu.

ID przepisu: 1324

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

320 g wegańskiego jogurtu naturalnego – 120 ml mleka roślinnego – 60 g puree z dyni – 1 marchewka – 150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Zetrzyj marchewkę. Jogurt wymieszaj z mlekiem roślinnym, puree z dyni, marchewką, mąką, proszkiem do pieczenia i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. 

Z otrzymanej mieszanki upiecz 2 lub 4 gofry (w zależności od wielkości gofrownicy - jeśli jest większa, z podanych składników otrzymasz 2 gofry).

 

100 g tempehu – 100 g pieczarek – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka sosu sriracha – 1 ½ Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka brązowego cukru

Tempeh pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój na ćwiartki. 

Wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, sos sriracha, 1 łyżkę Oleju sezamowego Kikkoman i cukier. Do powstałego sosu przełóż tempeh i marynuj przez 15 minut.

Na patelnię wlej ½ łyżki Oleju sezamowego Kikkoman. Dodaj pieczarki i podsmażaj przez 1 minutę. Dodaj tempeh z całą marynatą. Smaż przez 3 minuty.

 

½ łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 ząbek czosnku – 100 g szpinaku – ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Na oleju podsmaż posiekany czosnek oraz szpinak. Dodaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i wymieszaj.

Na gotowe gofry nałóż pieczarki z tempehem oraz szpinak.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.