Bataty faszerowane komosą ryżową
Bataty faszerowane komosą ryżową

Bataty faszerowane komosą ryżową

5 7 Oceny
Czas ogółem 50 min
15 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania

Pieczone bataty faszerowane komosą ryżową, groszkiem i jarmużem, podawane z miodem, jogurtem sojowym i orzechami włoskimi - smaczny, sycący lunch z nutą słodyczy. Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli dodaje potrawie głębi smaku.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
700 g
batatów
3 łyżki
oliwy z oliwek
40 g
czerwonej cebuli
30 g
jarmużu
40 g
mrożonego groszku
 ½ łyżki
tahini
1 łyżka
wody
140 g
ugotowanej komosy ryżowej
100 g
fety
4 łyżki
jogurtu greckiego
2 łyżeczki
miodu
15 g
posiekanych orzechów włoskich
 ½ łyżki
posiekanej pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję)3.384 kJ / 809 kcal
38 gTłuszcz
22 gBiałko
98 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

700 g batatów – 1 łyżka oliwy z oliwek

Bataty umyj i osusz, a następnie przekrój na pół. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach, posmaruj oliwą i piecz do miękkości - około 30 minut - w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra i dół). Wydrąż miąższ, pozostawiając około 1,5 cm przy brzegu. Miąższ odłóż na bok.

Krok 2

40 g czerwonej cebuli – 30 g jarmużu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 40 g mrożonego groszku –  ½ łyżki tahini – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka wody – 140 g ugotowanej komosy ryżowej – 100 g fety

Cebulę pokrój w kostkę. Usuń twarde łodygi z jarmużu. Podsmaż warzywa na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaj groszek, tahini, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, 1 łyżkę wody i miąższ batata z kroku 1. Gotuj wszystko przez 2 minuty, a następnie dodaj komosę ryżową i dokładnie wymieszaj. Napełnij połówki batatów farszem, posyp kawałkami fety i piecz przez kolejne 5 minut w 180°C.

Krok 3

4 łyżki jogurtu greckiego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżeczki miodu – 15 g posiekanych orzechów włoskich –  ½ łyżki posiekanej pietruszki

Wymieszaj jogurt z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, miodem, posiekanymi orzechami i pietruszką. Dobrze wymieszaj. Przed podaniem polej bataty sosem.

Wskazówka

Bataty możesz także upiec w air-fryerze.

ID przepisu: 1553

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

700 g batatów – 1 łyżka oliwy z oliwek

Bataty umyj i osusz, a następnie przekrój na pół. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach, posmaruj oliwą i piecz do miękkości - około 30 minut - w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra i dół). Wydrąż miąższ, pozostawiając około 1,5 cm przy brzegu. Miąższ odłóż na bok.

40 g czerwonej cebuli – 30 g jarmużu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 40 g mrożonego groszku – ½ łyżki tahini – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka wody – 140 g ugotowanej komosy ryżowej – 100 g fety

Cebulę pokrój w kostkę. Usuń twarde łodygi z jarmużu. Podsmaż warzywa na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaj groszek, tahini, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, 1 łyżkę wody i miąższ batata z kroku 1. Gotuj wszystko przez 2 minuty, a następnie dodaj komosę ryżową i dokładnie wymieszaj. Napełnij połówki batatów farszem, posyp kawałkami fety i piecz przez kolejne 5 minut w 180°C.

4 łyżki jogurtu greckiego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżeczki miodu – 15 g posiekanych orzechów włoskich – ½ łyżki posiekanej pietruszki

Wymieszaj jogurt z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, miodem, posiekanymi orzechami i pietruszką. Dobrze wymieszaj. Przed podaniem polej bataty sosem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.