

Bataty faszerowane komosą ryżową
Pieczone bataty faszerowane komosą ryżową, groszkiem i jarmużem, podawane z miodem, jogurtem sojowym i orzechami włoskimi - smaczny, sycący lunch z nutą słodyczy. Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli dodaje potrawie głębi smaku.
Przygotowanie
Krok 1

700 g batatów – 1 łyżka oliwy z oliwek
Bataty umyj i osusz, a następnie przekrój na pół. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach, posmaruj oliwą i piecz do miękkości - około 30 minut - w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra i dół). Wydrąż miąższ, pozostawiając około 1,5 cm przy brzegu. Miąższ odłóż na bok.
Krok 2

40 g czerwonej cebuli – 30 g jarmużu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 40 g mrożonego groszku – ½ łyżki tahini – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka wody – 140 g ugotowanej komosy ryżowej – 100 g fety
Cebulę pokrój w kostkę. Usuń twarde łodygi z jarmużu. Podsmaż warzywa na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaj groszek, tahini, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, 1 łyżkę wody i miąższ batata z kroku 1. Gotuj wszystko przez 2 minuty, a następnie dodaj komosę ryżową i dokładnie wymieszaj. Napełnij połówki batatów farszem, posyp kawałkami fety i piecz przez kolejne 5 minut w 180°C.
Krok 3

4 łyżki jogurtu greckiego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 2 łyżeczki miodu – 15 g posiekanych orzechów włoskich – ½ łyżki posiekanej pietruszki
Wymieszaj jogurt z Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, miodem, posiekanymi orzechami i pietruszką. Dobrze wymieszaj. Przed podaniem polej bataty sosem.
Wskazówka
Bataty możesz także upiec w air-fryerze.
ID przepisu: 1553
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej





























![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/2/8/csm_1564_Set4_recipe5_Soy-glazed_baked_chicken_with_vegetables_Desktop_Header_6f552cd773.webp)















































