Kotleciki jaglane z grzybami i serem
Kotleciki jaglane z grzybami i serem

Kotleciki jaglane z grzybami i serem

5 2 Oceny
Czas ogółem 10 min
10 min Czas przygotowania

Kotleciki jaglane z grzybami i serem są proste w przygotowaniu, pożywne i pełne smaku. Sos sojowy Kikkoman dodaje im wytrawnej głębi, a świeża sałatka z pomidorów doprawiona Sosem sojowym Kikkoman i olejem sezamowym oferuje orzeźwiający kontrast.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
kaszy jaglanej
2 łyżki
oleju roślinnego
100 g
pieczarek
1 
cebula, posiekana
50 g
startego sera (np. cheddara)
1 
jajko
1 łyżka
mąki pszennej
4 łyżki
bułki tartej
2 
pomidory
2 g
posiekanej kolendry
1 łyżka
prażonych orzeszków ziemnych
Wartości odżywcze (na porcję)2.135 kJ / 510 kcal
21 gTłuszcz
20 gBiałko
55 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g kaszy jaglanej – 1 łyżka oleju roślinnego – 100 g pieczarek –  ½  cebuli, posiekanej – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu - powinna stać się puszysta. Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i podsmażaj cebulę przez 1 minutę, a następnie dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

50 g startego sera (np. cheddara) – 1  jajko –  ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka mąki pszennej – 4 łyżki bułki tartej – 1 łyżka oleju roślinnego

Po ostudzeniu wymieszaj podsmażone pieczarki i cebulę z kaszą jaglaną. Dodaj starty ser, jajko, Sos sojowy Kikkoman i mąkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj 6-8 małych kotlecików. Obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.

Krok 3

2  pomidory –  ½  cebuli, posiekanej –  ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman2 g posiekanej kolendry – 1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych

Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i posiekaną kolendrę. Dobrze wymieszaj. Nałóż sałatkę na talerz ze smażonymi kotlecikami. Bezpośrednio przed podaniem posyp orzeszkami ziemnymi.

Wskazówka:

Aby kotleciki były bardziej zwarte, mieszankę kaszy jaglanej schłódź najpierw w lodówce. W wersji bezglutenowej użyj zmielonych płatków kukurydzianych zamiast bułki tartej.

ID przepisu: 1568

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g kaszy jaglanej – 1 łyżka oleju roślinnego – 100 g pieczarek – ½ cebuli, posiekanej – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu - powinna stać się puszysta. Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i podsmażaj cebulę przez 1 minutę, a następnie dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

50 g startego sera (np. cheddara) – 1 jajko – ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka mąki pszennej – 4 łyżki bułki tartej – 1 łyżka oleju roślinnego

Po ostudzeniu wymieszaj podsmażone pieczarki i cebulę z kaszą jaglaną. Dodaj starty ser, jajko, Sos sojowy Kikkoman i mąkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj 6-8 małych kotlecików. Obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.

2 pomidory – ½ cebuli, posiekanej – ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman2 g posiekanej kolendry – 1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych

Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i posiekaną kolendrę. Dobrze wymieszaj. Nałóż sałatkę na talerz ze smażonymi kotlecikami. Bezpośrednio przed podaniem posyp orzeszkami ziemnymi.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.