Kurczak w sosie miodowo-sojowym z warzywami stir-fry i ryżem
Kurczak w sosie miodowo-sojowym z warzywami stir-fry i ryżem

Kurczak w sosie miodowo-sojowym z warzywami stir-fry i ryżem

5 2 Oceny
Czas ogółem 20 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Słodko-wytrawny kurczak marynowany w Sosie sojowym Kikkoman i miodzie, podawany z chrupiącymi warzywami i ryżem - gotowy w 30 minut. Sos sojowy dodaje głębi zarówno samemu mięsu, jak i całemu daniu.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
 ½ łyżki
miodu
 ½ łyżeczki
startego imbiru
 ½ 
ząbek czosnku, drobno posiekany
200 g
filetu z piersi kurczaka
100 g
ryżu
1 łyżka
oleju roślinnego
 ½ 
marchewki
 ½ 
główki brokuła
 ½ 
czerwonej papryki
Wartości odżywcze (na porcję)2.345 kJ / 560 kcal
12 gTłuszcz
37 gBiałko
70 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżki miodu –  ½ łyżeczki startego imbiru –  ½  czosnku, drobno posiekany – 200 g filetu z piersi kurczaka

Wlej Sos sojowy Kikkoman do miski. Dodaj miód, posiekany czosnek i starty imbir. Dobrze wymieszaj. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do marynaty.

Krok 2

100 g ryżu – 1 łyżka oleju roślinnego –  ½  marchewki –  ½  główki brokuła –  ½  czerwonej papryki

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój marchewkę w drobne słupki, paprykę w paski, a brokuła podziel na różyczki. Warzywa podsmażaj na oleju przez 5 minut.

Krok 3

Dodaj zamarynowanego kurczaka do podsmażonych warzyw i smaż przez 3 minuty, aż kurczak będzie gotowy. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Wskazówka:

Aby zaoszczędzić na czasie, zamarynuj kurczaka dzień wcześniej i przechowuj go w lodówce. Jeśli masz ochotę na ostrzejszą wersję tego dania, dodaj odrobinę chili lub pasty gochujang.

ID przepisu: 1560

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżki miodu – ½ łyżeczki startego imbiru – ½ czosnku, drobno posiekany – 200 g filetu z piersi kurczaka

Wlej Sos sojowy Kikkoman do miski. Dodaj miód, posiekany czosnek i starty imbir. Dobrze wymieszaj. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do marynaty.

100 g ryżu – 1 łyżka oleju roślinnego – ½ marchewki – ½ główki brokuła – ½ czerwonej papryki

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój marchewkę w drobne słupki, paprykę w paski, a brokuła podziel na różyczki. Warzywa podsmażaj na oleju przez 5 minut.

Dodaj zamarynowanego kurczaka do podsmażonych warzyw i smaż przez 3 minuty, aż kurczak będzie gotowy. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.