Curry z kalafiorem, nerkowcami i szpinakiem z ryżem
Curry z kalafiorem, nerkowcami i szpinakiem z ryżem

Curry z kalafiorem, nerkowcami i szpinakiem z ryżem

Czas ogółem20 min
10 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Aromatyczne i delikatnie przyprawione curry z kalafiora i szpinaku podawane z ryżem i orzechami nerkowca oferuje przepyszną kompozycję smaków i tekstur. Idealny przepis na zdrowy i smaczny lunch do pracy.

Przepis na to danie jest jednym z zestawu przepisów 3 w 1. Pozostałe dwa przepisy znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
cebula
1 
ząbek czosnku
1 łyżeczka
pasty curry
3 
pomidory
50 g
szpinaku
120 ml
wody
200 g
kalafiora
250 ml
mleczka kokosowego
40 g
nerkowców
100 g
ryżu
1 pęczek
kolendry
Wartości odżywcze (na porcję)2022 kJ / 483 kcal
35,5 gTłuszcz
13 gBiałko
31,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

3  pomidory – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1  cebula – 1  ząbek czosnku – 1 łyżeczka pasty curry – 50 g szpinaku – 120 ml wody – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Na Oleju sezamowym Kikkoman podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj ząbek czosnku i pastę curry. Wymieszaj. Następnie dodaj szpinak, pomidory oraz wodę i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

Krok 2

200 g kalafiora – 250 ml mleczka kokosowego

Kalafiora podziel na różyczki. Dodaj go do sosu razem z mleczkiem kokosowym. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. 

 

Krok 3

40 g nerkowców – 100 g ryżu – 1 pęczek kolendry

Nerkowce podpraż na suchej patelni.  Ryż ugotuj, a następnie przełóż do pojemników. Polej sosem curry i posyp orzechami nerkowca i świeżą kolendrą.

 

Tip:

Jeśli lubisz pikantniejsze dania, użyj większej ilości pasty curry lub dopraw całość szczyptą chili.

ID przepisu: 1325

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

3 pomidory – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 cebula – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka pasty curry – 50 g szpinaku – 120 ml wody – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Na Oleju sezamowym Kikkoman podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj ząbek czosnku i pastę curry. Wymieszaj. Następnie dodaj szpinak, pomidory oraz wodę i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

200 g kalafiora – 250 ml mleczka kokosowego

Kalafiora podziel na różyczki. Dodaj go do sosu razem z mleczkiem kokosowym. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. 

 

40 g nerkowców – 100 g ryżu – 1 pęczek kolendry

Nerkowce podpraż na suchej patelni.  Ryż ugotuj, a następnie przełóż do pojemników. Polej sosem curry i posyp orzechami nerkowca i świeżą kolendrą.

 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.