

Curry z kalafiorem, nerkowcami i szpinakiem z ryżem
Aromatyczne i delikatnie przyprawione curry z kalafiora i szpinaku podawane z ryżem i orzechami nerkowca oferuje przepyszną kompozycję smaków i tekstur. Idealny przepis na zdrowy i smaczny lunch do pracy.
Przygotowanie
Krok 1

3 pomidory – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 cebula – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka pasty curry – 50 g szpinaku – 120 ml wody – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Na Oleju sezamowym Kikkoman podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj ząbek czosnku i pastę curry. Wymieszaj. Następnie dodaj szpinak, pomidory oraz wodę i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
Krok 2

200 g kalafiora – 250 ml mleczka kokosowego
Kalafiora podziel na różyczki. Dodaj go do sosu razem z mleczkiem kokosowym. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 3

40 g nerkowców – 100 g ryżu – 1 pęczek kolendry
Nerkowce podpraż na suchej patelni. Ryż ugotuj, a następnie przełóż do pojemników. Polej sosem curry i posyp orzechami nerkowca i świeżą kolendrą.
Tip:
Jeśli lubisz pikantniejsze dania, użyj większej ilości pasty curry lub dopraw całość szczyptą chili.
ID przepisu: 1325
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej