Sałatka z komosy ryżowej z karmelizowaną brukselką
Sałatka z komosy ryżowej z karmelizowaną brukselką

Sałatka z komosy ryżowej z karmelizowaną brukselką

5 6 Oceny
Czas ogółem 20 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Zdrowa sałatka z komosy ryżowej z jajkiem na twardo, serem feta i słodko-pikantną karmelizowaną brukselką - łatwy w przygotowaniu, pożywny lunch na wynos. Wytrawnej harmonii doda mu Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
brukselki, blanszowanej
75 ml
oliwy z oliwek
3 łyżeczki
miodu
 ½ łyżeczki
płatków chili
2 
jajka
60 g
jarmużu
180 g
ugotowanej komosy ryżowej
80 g
fety
1 
ząbek czosnku, drobno posiekany
 ½ łyżki
białego sezamu
20 g
orzechów włoskich
Wartości odżywcze (na porcję)2.682 kJ / 641 kcal
42 gTłuszcz
27 gBiałko
45 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g brukselki, blanszowanej – 3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżeczki miodu –  ½ łyżeczki płatków chili

Brukselki przekrój na pół. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj brukselkę i smaż przez 3 minuty. Dodaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, miód i chili. Smaż przez kolejne 3 minuty.

Krok 2

2  jajka – 60 g jarmużu – 180 g ugotowanej komosy ryżowej – 80 g fety

Jajka ugotuj na twardo (7 minut). Usuń twarde łodygi z jarmużu i pokrój go na mniejsze kawałki. Nałóż komosę ryżową do pudełek na lunch, a następnie dodaj brukselkę, jarmuż, przekrojone na pół jajka i fetę.

Krok 3

2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka miodu – 1  ząbek czosnku, drobno posiekany –  ½ łyżki białego sezamu – 20  orzechów włoskich

Wymieszaj oliwę, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, miód i czosnek. Skrop sałatkę dressingiem i posyp sezamem i orzechami.

ID przepisu: 1554

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g brukselki, blanszowanej – 3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżeczki miodu – ½ łyżeczki płatków chili

Brukselki przekrój na pół. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj brukselkę i smaż przez 3 minuty. Dodaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, miód i chili. Smaż przez kolejne 3 minuty.

2 jajka – 60 g jarmużu – 180 g ugotowanej komosy ryżowej – 80 g fety

Jajka ugotuj na twardo (7 minut). Usuń twarde łodygi z jarmużu i pokrój go na mniejsze kawałki. Nałóż komosę ryżową do pudełek na lunch, a następnie dodaj brukselkę, jarmuż, przekrojone na pół jajka i fetę.

2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka miodu – 1 ząbek czosnku, drobno posiekany – ½ łyżki białego sezamu – 20 orzechów włoskich

Wymieszaj oliwę, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, miód i czosnek. Skrop sałatkę dressingiem i posyp sezamem i orzechami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.