Kasza z grzybami i cebulką
Kasza z grzybami i cebulką

Kasza z grzybami i cebulką

Czas ogółem 20 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Kasza jęczmienna podsmażona z grzybami, cebulką i Sosem sojowym Kikkoman to proste, ale jakże aromatyczne danie. Podaj je z domowymi buraczkami, a stanie się pełnowartościowym posiłkiem.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
40 g
suszonych grzybów
200 ml
wody
1 
cebula
1 łyżka
oleju
100 g
kaszy jęczmiennej
1 ½ 
buraka
 ½ łyżeczki
octu
 ½ łyżeczki
tartego chrzanu

Przygotowanie

Krok 1

40 g suszonych grzybów – 200 ml wody – 1  cebula – 1 łyżka oleju

Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odsączone grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na złoto na łyżce oleju. Dodaj grzyby i smaż przez 2 minuty.

Krok 2

100 g kaszy jęczmiennej – 1 ¼ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 ½  buraka –  ½ łyżeczki octu –  ½ łyżeczki tartego chrzanu

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do smażących się grzybów z cebulką z kroku 1 dodaj 1 łyżkę Sosu sojowego Kikkoman. Na patelnię wsyp kaszę jęczmienną. Wymieszaj i smaż razem, aż całość będzie ciepła. Buraki umyj i gotuj do miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj buraki z octem, chrzanem i pozostałym Sosem sojowym Kikkoman. W razie potrzeby dopraw większą ilością chrzanu lub sosu sojowego. Kaszę z grzybami podawaj z buraczkami.

ID przepisu: 1592

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

40 g suszonych grzybów – 200 ml wody – 1 cebula – 1 łyżka oleju

Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odsączone grzyby posiekaj. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na złoto na łyżce oleju. Dodaj grzyby i smaż przez 2 minuty.

100 g kaszy jęczmiennej – 1 ¼ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 ½ buraka – ½ łyżeczki octu – ½ łyżeczki tartego chrzanu

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do smażących się grzybów z cebulką z kroku 1 dodaj 1 łyżkę Sosu sojowego Kikkoman. Na patelnię wsyp kaszę jęczmienną. Wymieszaj i smaż razem, aż całość będzie ciepła. Buraki umyj i gotuj do miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj buraki z octem, chrzanem i pozostałym Sosem sojowym Kikkoman. W razie potrzeby dopraw większą ilością chrzanu lub sosu sojowego. Kaszę z grzybami podawaj z buraczkami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.