

Sałatka ryżowa z cukinią i jajkiem
Sycąca sałatka ryżowa z cukinią, kukurydzą i jajkiem sadzonym, skropiona dressingiem z Sosu sojowego Kikkoman i wędzonej papryki to zdrowa alternatywa dla kremowych sałatek na bazie majonezu. To także świetny pomysł na szybki w przygotowaniu lunch na wynos.
Przygotowanie
Krok 1

100 g ryżu jaśminowego – 1 łyżka oleju roślinnego – 1 cukinia – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżeczki wędzonej papryki
Ugotuj ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię pokrój i podsmażaj na oleju z Sosem sojowym Kikkoman i wędzoną papryką przez 3 minuty. Odstaw.
Krok 2

2 jajka – 2 łyżki jogurtu naturalnego – ½ łyżeczki wędzonej papryki – ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 100 g kukurydzy z puszki – 1 czerwona cebula
Usmaż jajka na tej samej patelni, co cukinię. Wymieszaj jogurt z wędzoną papryką i Sosem sojowym Kikkoman. Obierz i posiekaj cebulę. Do pudełka na lunch nałóż warstwami ¼ ugotowanego ryżu, następnie ½ podsmażonej cukinii, ½ kukurydzy i ½ cebuli, a następnie znowu ¼ ryżu. Nałóż łyżką połowę dressingu. Zrób to samo z drugim pudełkiem.
Krok 3

½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżeczki pieprzu – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki
Smażone jajka ułóż w pudełkach na wierzchu. Oprósz pieprzem, skrop Sosem sojowym Kikkoman i posyp posiekaną dymką.
Wskazówka:
Możesz przygotować wegańską wersję tego dania, zamieniając jajko na grillowany ser halloumi lub awokado. Dressing sojowo-jogurtowy sprawdza się również jako dip do pieczonych warzyw.
ID przepisu: 1574
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej






























![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/2/8/csm_1564_Set4_recipe5_Soy-glazed_baked_chicken_with_vegetables_Desktop_Header_6f552cd773.webp)














































