Sałatka ryżowa z cukinią i jajkiem
Sałatka ryżowa z cukinią i jajkiem

Sałatka ryżowa z cukinią i jajkiem

Czas ogółem 25 min
10 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Sycąca sałatka ryżowa z cukinią, kukurydzą i jajkiem sadzonym, skropiona dressingiem z Sosu sojowego Kikkoman i wędzonej papryki to zdrowa alternatywa dla kremowych sałatek na bazie majonezu. To także świetny pomysł na szybki w przygotowaniu lunch na wynos.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
ryżu jaśminowego
1 łyżka
oleju roślinnego
1 
cukinia
1 łyżeczka
wędzonej papryki
2 
jajka
2 łyżki
jogurtu naturalnego
100 g
kukurydzy z puszki
1 
czerwona cebula
 ½ łyżeczki
pieprzu
1 łyżka
posiekanej cebuli dymki
Wartości odżywcze (na porcję)2.052 kJ / 490 kcal
24 gTłuszcz
22 gBiałko
45 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g ryżu jaśminowego – 1 łyżka oleju roślinnego – 1  cukinia – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczki wędzonej papryki

Ugotuj ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię pokrój i podsmażaj na oleju z Sosem sojowym Kikkoman i wędzoną papryką przez 3 minuty. Odstaw.

Krok 2

2  jajka – 2 łyżki jogurtu naturalnego –  ½ łyżeczki wędzonej papryki –  ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman100 g kukurydzy z puszki – 1  czerwona cebula

Usmaż jajka na tej samej patelni, co cukinię. Wymieszaj jogurt z wędzoną papryką i Sosem sojowym Kikkoman. Obierz i posiekaj cebulę. Do pudełka na lunch nałóż warstwami ¼ ugotowanego ryżu, następnie ½ podsmażonej cukinii, ½ kukurydzy i ½ cebuli, a następnie znowu ¼ ryżu. Nałóż łyżką połowę dressingu. Zrób to samo z drugim pudełkiem.

Krok 3

 ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczki pieprzu – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki

Smażone jajka ułóż w pudełkach na wierzchu. Oprósz pieprzem, skrop Sosem sojowym Kikkoman i posyp posiekaną dymką.

Wskazówka:

Możesz przygotować wegańską wersję tego dania, zamieniając jajko na grillowany ser halloumi lub awokado. Dressing sojowo-jogurtowy sprawdza się również jako dip do pieczonych warzyw.

ID przepisu: 1574

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g ryżu jaśminowego – 1 łyżka oleju roślinnego – 1 cukinia – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczki wędzonej papryki

Ugotuj ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię pokrój i podsmażaj na oleju z Sosem sojowym Kikkoman i wędzoną papryką przez 3 minuty. Odstaw.

2 jajka – 2 łyżki jogurtu naturalnego – ½ łyżeczki wędzonej papryki – ½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman100 g kukurydzy z puszki – 1 czerwona cebula

Usmaż jajka na tej samej patelni, co cukinię. Wymieszaj jogurt z wędzoną papryką i Sosem sojowym Kikkoman. Obierz i posiekaj cebulę. Do pudełka na lunch nałóż warstwami ¼ ugotowanego ryżu, następnie ½ podsmażonej cukinii, ½ kukurydzy i ½ cebuli, a następnie znowu ¼ ryżu. Nałóż łyżką połowę dressingu. Zrób to samo z drugim pudełkiem.

½ łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczki pieprzu – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki

Smażone jajka ułóż w pudełkach na wierzchu. Oprósz pieprzem, skrop Sosem sojowym Kikkoman i posyp posiekaną dymką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.