Burrito z wołowiną, grzybami i kukurydzą
Burrito z wołowiną, grzybami i kukurydzą

Burrito z wołowiną, grzybami i kukurydzą

Czas ogółem 15 min
10 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania

Burrito wypełnione mieloną wołowiną, grzybami i kukurydzą to szybki i pełen smaku ciepły posiłek. Lekki dressing na bazie kwaśnej śmietany z Sosem sojowym Kikkoman dodaje mu soczystości i głębi umami.

Warto wiedzieć: to danie jest częścią zestawu przepisów do gotowania na zapas. Pozostałe przepisy z zestawu znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
pieczarek
 ½ 
cebuli
 ½ 
papryczki chili
1 łyżka
oleju roślinnego
200 g
mielonej wołowiny
 ½ 
czerwonej papryki
200 g
kukurydzy z puszki
1 g
posiekanej kolendry
2 
tortille

Sos:

2 łyżki
śmietany
1 
ząbek czosnku, zmiażdżony
Wartości odżywcze (na porcję)2.387 kJ / 570 kcal
22 gTłuszcz
31 gBiałko
55 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g pieczarek –  ½  cebuli –  ½  papryczki chili – 1 łyżka oleju roślinnego – 200 g mielonej wołowiny –  ½  czerwonej papryki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman200 g kukurydzy z puszki – 1 g posiekanej kolendry

Pieczarki pokrój w plasterki, paprykę w kostkę, a cebulę i chili drobno posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj cebulę, chili i pieczarki przez 1 minutę. Dodaj mieloną wołowinę i Sos sojowy Kikkoman. Smaż, stale mieszając, przez 2 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kontynuuj, aż mięso zacznie brązowieć, a papryka zmięknie. Dodaj kukurydzę i podgrzewaj przez 2 minuty. Posyp posiekaną kolendrą, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

2 łyżki kwaśnej śmietany – 1  ząbek czosnku, zmiażdżony – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2  tortille

Wymieszaj śmietanę z czosnkiem i Sosem sojowym Kikkoman. Nałóż farsz na tortillę, polej sosem, zwiń ciasno i grilluj do uzyskania złotego koloru.

Wskazówka:

Chcesz zabrać burrito na wynos? Wystarczy, że owiniesz je folią! Aby uzyskać ostrzejszy smak, dodaj do mięsa jeszcze jedną papryczkę chili lub odrobinę sosu sriracha.

ID przepisu: 1567

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g pieczarek – ½ cebuli – ½ papryczki chili – 1 łyżka oleju roślinnego – 200 g mielonej wołowiny – ½ czerwonej papryki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman200 g kukurydzy z puszki – 1 g posiekanej kolendry

Pieczarki pokrój w plasterki, paprykę w kostkę, a cebulę i chili drobno posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj cebulę, chili i pieczarki przez 1 minutę. Dodaj mieloną wołowinę i Sos sojowy Kikkoman. Smaż, stale mieszając, przez 2 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kontynuuj, aż mięso zacznie brązowieć, a papryka zmięknie. Dodaj kukurydzę i podgrzewaj przez 2 minuty. Posyp posiekaną kolendrą, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

2 łyżki kwaśnej śmietany – 1 ząbek czosnku, zmiażdżony – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 tortille

Wymieszaj śmietanę z czosnkiem i Sosem sojowym Kikkoman. Nałóż farsz na tortillę, polej sosem, zwiń ciasno i grilluj do uzyskania złotego koloru.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.