Placuszki cukiniowo-marchewkowe
Placuszki cukiniowo-marchewkowe

Placuszki cukiniowo-marchewkowe

Czas ogółem25 min
15 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Letnie placuszki z delikatną cukinią, słodką marchewką i kaszą jaglaną to sprawdzony przepis na lekką i zdrową przekąskę.

Przepis na to danie jest jednym z zestawu przepisów 3 w 1. Pozostałe dwa przepisy znajdziesz tutaj.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
ugotowanej kaszy jaglanej
 ¼ 
cukinii
1 
marchewka
1 
jajko
 ½ łyżeczka
pieprzu
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
3 łyżki
oliwy
 ½ 
papryki
1 
pomidor
 ¼ 
cebuli
1 łyżka
soku z cytryny
Wartości odżywcze (na porcję)1297 kJ / 310 kcal
16,2 gTłuszcz
6,5 gBiałko
23 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g ugotowanej kaszy jaglanej –  ¼  cukinii – 1  marchewka – 1  jajko –  ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 2 łyżki oliwy

Cukinię umyj. Marchewkę umyj i obierz. Zetrzyj warzywa na tarce. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj ze startymi warzywami i jajkiem. Dopraw pieprzem i natką pietruszki. Uformuj niewielkie placuszki. Usmaż na oliwie na rumiany kolor.

Krok 2

 ½  papryki – 1  pomidor –  ¼  cebuli – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka soku z cytryny

Paprykę, pomidory i cebulę pokrój w plasterki i wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman, oliwą i sokiem z cytryny. Podawaj z placuszkami.

 

ID przepisu: 1310

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g ugotowanej kaszy jaglanej – ¼ cukinii – 1 marchewka – 1 jajko – ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 2 łyżki oliwy

Cukinię umyj. Marchewkę umyj i obierz. Zetrzyj warzywa na tarce. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj ze startymi warzywami i jajkiem. Dopraw pieprzem i natką pietruszki. Uformuj niewielkie placuszki. Usmaż na oliwie na rumiany kolor.

½ papryki – 1 pomidor – ¼ cebuli – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka soku z cytryny

Paprykę, pomidory i cebulę pokrój w plasterki i wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman, oliwą i sokiem z cytryny. Podawaj z placuszkami.

 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.