

Grillowany łosoś teriyaki z makaronem ryżowym
Szybki i prosty przepis na makaron z łososiem, idealny na posiłek w środku tygodnia. Sos teriyaki z sezamem dodaje orzechowo-słodkiego smaku.
Przygotowanie
Krok 1

250 g filetu z łososia – 2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżka czerwonej papryki chilli w płatkach – 1 łyżka świeżego tymianku – 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
Filet z łososia przekrajamy na 2 kawałki. Nacieramy je sokiem z cytryny, płatkami papryki chilli i posiekanymi ziołami.
Krok 2

3 łyżki Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman – 1 łyżka oliwy
Smażymy filety z jednej strony na oliwie na patelni grillowej.
Przewracamy je na drugą stronę i polewamy sosem Teriyaki. Smażymy 2-3 minuty.
Krok 3

200 g makaronu ryżowego
W tym czasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 4

1 łyżeczka czarnego sezamu – ½ cytryny do podania
Odsączony przekładamy na talerze, a na wierzchu układamy grillowaną rybę. Całość posypujemy sezamem i podajemy z cząstkami cytryny.
ID przepisu: 1172
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej