Grillowany łosoś teriyaki z makaronem ryżowym

Czas ogółem 20 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Szybki i prosty przepis na makaron z łososiem, idealny na posiłek w środku tygodnia. Sos teriyaki z sezamem dodaje orzechowo-słodkiego smaku.

Składniki

2 porcj(e/i)
250 g
filetu z łososia
2 łyżki
soku z cytryny
1 łyżka
czerwonej papryki chilli w płatkach
1 łyżka
świeżego tymianku
1 łyżka
posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżka
oliwy
200 g
makaronu ryżowego
1 łyżeczka
czarnego sezamu
 ½ 
cytryny do podania
Wartości odżywcze (na porcję) 3022 kJ  /  722 kcal
24 g Tłuszcz
34 g Białko
91 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

250 g filetu z łososia – 2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżka czerwonej papryki chilli w płatkach – 1 łyżka świeżego tymianku – 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

Filet z łososia przekrajamy na 2 kawałki. Nacieramy je sokiem z cytryny, płatkami papryki chilli i posiekanymi ziołami.

Krok 2

3 łyżki Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman1 łyżka oliwy

Smażymy filety z jednej strony na oliwie na patelni grillowej.
Przewracamy je na drugą stronę i polewamy sosem Teriyaki. Smażymy 2-3 minuty.

Krok 3

200 g makaronu ryżowego

W tym czasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 4

1 łyżeczka czarnego sezamu –  ½  cytryny do podania

Odsączony przekładamy na talerze, a na wierzchu układamy grillowaną rybę. Całość posypujemy sezamem i podajemy z cząstkami cytryny.

ID przepisu: 1172

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

250 g filetu z łososia – 2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżka czerwonej papryki chilli w płatkach – 1 łyżka świeżego tymianku – 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

Filet z łososia przekrajamy na 2 kawałki. Nacieramy je sokiem z cytryny, płatkami papryki chilli i posiekanymi ziołami.

3 łyżki Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman1 łyżka oliwy

Smażymy filety z jednej strony na oliwie na patelni grillowej.
Przewracamy je na drugą stronę i polewamy sosem Teriyaki. Smażymy 2-3 minuty.

200 g makaronu ryżowego

W tym czasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

1 łyżeczka czarnego sezamu –  ½  cytryny do podania

Odsączony przekładamy na talerze, a na wierzchu układamy grillowaną rybę. Całość posypujemy sezamem i podajemy z cząstkami cytryny.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.