Summer rolls z pieczonym łososiem, mango i ryżem
Summer rolls z pieczonym łososiem, mango i ryżem

Summer rolls z pieczonym łososiem, mango i ryżem

5 1 Oceny
Czas ogółem 40 min
10 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
15 min Czas chłodzenia

Chrupiące summer rolls z łososiem, mango i ogórkiem, zawinięte w papier ryżowy i podawane z dwoma dipami z dodatkiem sosów Kikkoman: jednym kremowym i jednym sezamowym. Świeże i o bogatej teksturze.

Składniki

2 porcj(e/i)

Summer rolls:

50 g
ryżu basmati
150 g
filetu z łososia
1 łyżka
sezamu
6 
arkuszy papieru ryżowego
 ½ 
długiego ogórka
1 
mango
1 łyżka
czarnego sezamu

Dipy:

150 g
śmietanki kremówki
1 łyżeczka
soku z cytryny
1 łyżka
wody
 ½ łyżeczki
mielonego czarnego pieprzu
Wartości odżywcze (na porcję)2.134 kJ / 510 kcal
32 gTłuszcz
17 gBiałko
34 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

50 g ryżu basmati – 150 g filetu z łososia – 2 łyżki Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman1 łyżka sezamu

Ryż ugotuj i odstaw do ostygnięcia. Łososia pokrój w kostkę i wymieszaj z Sosem Poke Kikkoman i sezamem. Piecz w air fryerze w temperaturze 200°C przez 10 minut lub przez 15 minut w piekarniku.

Krok 2

6  arkuszy papieru ryżowego –  ½  długiego ogórka – 1  mango

Mango i ogórka pokrój w paski. Namocz każdy arkusz papieru ryżowego w wodzie, aż zmięknie.

Krok 3

1 łyżka czarnego sezamu

Na każdy arkusz papieru ryżowego nałóż porcję ryżu, łososia, ogórka i mango. Posyp sezamem. Ciasno zwiń.

Krok 4

150 g śmietanki kremówki – 2 łyżki Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotuj pierwszy dip. Wymieszaj śmietankę kremówkę, Sos Poke Kikkoman i sok z cytryny.

Krok 5

2 łyżki Sos sezamowy Kikkoman1 łyżka wody –  ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotuj drugi dip. Wymieszaj Sos sezamowy Kikkoman, wodę i pieprz. Podawaj summer rollsy z kremowym dipem i dipem sezamowym.

ID przepisu: 1528

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

50 g ryżu basmati – 150 g filetu z łososia – 2 łyżki Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman1 łyżka sezamu

Ryż ugotuj i odstaw do ostygnięcia. Łososia pokrój w kostkę i wymieszaj z Sosem Poke Kikkoman i sezamem. Piecz w air fryerze w temperaturze 200°C przez 10 minut lub przez 15 minut w piekarniku.

6 arkuszy papieru ryżowego – ½ długiego ogórka – 1 mango

Mango i ogórka pokrój w paski. Namocz każdy arkusz papieru ryżowego w wodzie, aż zmięknie.

1 łyżka czarnego sezamu

Na każdy arkusz papieru ryżowego nałóż porcję ryżu, łososia, ogórka i mango. Posyp sezamem. Ciasno zwiń.

150 g śmietanki kremówki – 2 łyżki Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotuj pierwszy dip. Wymieszaj śmietankę kremówkę, Sos Poke Kikkoman i sok z cytryny.

2 łyżki Sos sezamowy Kikkoman1 łyżka wody – ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotuj drugi dip. Wymieszaj Sos sezamowy Kikkoman, wodę i pieprz. Podawaj summer rollsy z kremowym dipem i dipem sezamowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.