Owocowe summer rolls
Owocowe summer rolls

Owocowe summer rolls

5 3 Oceny
Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Summer rolls na słodko - wypełnione kokosowym ryżem i owocami, podawane ze słono-słodkim sosem czekoladowym na bazie Sosu sojowego Kikkoman i Oleju sezamowego Kikkoman. Idealne, gdy masz ochotę na coś słodkiego, a zarazem lekkiego.

Składniki

2 porcj(e/i)

Ryż kokosowy:

150 g
ryżu
400 ml
mleczka kokosowego z puszki
100 ml
wody
1 łyżka
wiórków kokosowych
2 łyżeczki
cukru

Sos czekoladowy:

100 g
gorzkiej czekolady
1 łyżeczka
cukru

Summer rolls:

6 
arkuszy papieru ryżowego
1 
banan
kilka plasterków mango
4 
truskawki
kilka borówek
kilka malin
Wartości odżywcze (na porcję)1.842 kJ / 440 kcal
20 gTłuszcz
6 gBiałko
58 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g ryżu – 400 ml mleczka kokosowego z puszki – 100 ml wody – 1 łyżka wiórków kokosowych – 2 łyżeczki cukru – 1 łyżeczka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman

Przepłucz ryż i przełóż go do garnka. Wlej mleczko kokosowe i wodę. Dodaj wiórki kokosowe, cukier i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Krok 2

100 g gorzkiej czekolady – 3 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka cukru

Drobno posiekaj czekoladę i przełóż ją do miski. Dodaj Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i cukier. Umieść miskę nad rondlem z gorącą wodą i rozpuść czekoladę, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Odstaw.

Krok 3

6  arkuszy papieru ryżowego – 1  banan – kilka plasterków mango – 4  truskawki – kilka borówek – kilka malin

Namocz arkusze papieru ryżowego w ciepłej wodzie, a następnie delikatnie osusz. Pokrój banana, mango i truskawki. Na środek każdego arkusza nałóż trochę ryżu i owoców. Do pierwszych dwóch użyj banana i borówek; do następnego banana i malin, a do ostatniego mango i truskawek.

Krok 4

Podawaj summer rollsy z sosem czekoladowym.

Wskazówka:

Zaszalej z owocami - wypróbuj kiwi, ananasa lub przekrojonych na pół winogron. Zamiast sosu czekoladowego możesz użyć jogurtu, sosu mango lub karmelu.

ID przepisu: 1529

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g ryżu – 400 ml mleczka kokosowego z puszki – 100 ml wody – 1 łyżka wiórków kokosowych – 2 łyżeczki cukru – 1 łyżeczka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman

Przepłucz ryż i przełóż go do garnka. Wlej mleczko kokosowe i wodę. Dodaj wiórki kokosowe, cukier i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

100 g gorzkiej czekolady – 3 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka cukru

Drobno posiekaj czekoladę i przełóż ją do miski. Dodaj Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i cukier. Umieść miskę nad rondlem z gorącą wodą i rozpuść czekoladę, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Odstaw.

6 arkuszy papieru ryżowego – 1 banan – kilka plasterków mango – 4 truskawki – kilka borówek – kilka malin

Namocz arkusze papieru ryżowego w ciepłej wodzie, a następnie delikatnie osusz. Pokrój banana, mango i truskawki. Na środek każdego arkusza nałóż trochę ryżu i owoców. Do pierwszych dwóch użyj banana i borówek; do następnego banana i malin, a do ostatniego mango i truskawek.

Podawaj summer rollsy z sosem czekoladowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.