

Owocowe summer rolls
Summer rolls na słodko - wypełnione kokosowym ryżem i owocami, podawane ze słono-słodkim sosem czekoladowym na bazie Sosu sojowego Kikkoman i Oleju sezamowego Kikkoman. Idealne, gdy masz ochotę na coś słodkiego, a zarazem lekkiego.
Składniki
Ryż kokosowy:
Sos czekoladowy:
Summer rolls:
Przygotowanie
Krok 1

150 g ryżu – 400 ml mleczka kokosowego z puszki – 100 ml wody – 1 łyżka wiórków kokosowych – 2 łyżeczki cukru – 1 łyżeczka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman
Przepłucz ryż i przełóż go do garnka. Wlej mleczko kokosowe i wodę. Dodaj wiórki kokosowe, cukier i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 2

100 g gorzkiej czekolady – 3 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka cukru
Drobno posiekaj czekoladę i przełóż ją do miski. Dodaj Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i cukier. Umieść miskę nad rondlem z gorącą wodą i rozpuść czekoladę, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Odstaw.
Krok 3

6 arkuszy papieru ryżowego – 1 banan – kilka plasterków mango – 4 truskawki – kilka borówek – kilka malin
Namocz arkusze papieru ryżowego w ciepłej wodzie, a następnie delikatnie osusz. Pokrój banana, mango i truskawki. Na środek każdego arkusza nałóż trochę ryżu i owoców. Do pierwszych dwóch użyj banana i borówek; do następnego banana i malin, a do ostatniego mango i truskawek.
Krok 4

Podawaj summer rollsy z sosem czekoladowym.
Wskazówka:
Zaszalej z owocami - wypróbuj kiwi, ananasa lub przekrojonych na pół winogron. Zamiast sosu czekoladowego możesz użyć jogurtu, sosu mango lub karmelu.
ID przepisu: 1529
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej




















