Świeże spring rollsy z bakłażanem teriyaki

5 1 Oceny
Czas ogółem 30 min
20 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na bakłażana teriyaki:

1 
duży bakłażan
3 łyżki
oleju roślinnego
1 łyżka
melasy (lub syropu z agawy)
1 łyżka
oleju sezamowego

Na nadzienie:

1 
czerwona papryka
1 
duża marchew
 ½ 
ogórka
1 
serce sałaty
1 pęczek
świeżej mięty
12 kawałki
papieru ryżowego
150 g
ugotowanego makaronu ryżowego

Na sos:

1 
ząbek czosnku
2 łyżeczki
sezamu
3 łyżki
soku z limonki
1 łyżka
melasy (lub syropu z agawy)
1 łyżka
pokrojonej w pierścienie cebuli dymki
Wartości odżywcze (na porcję) 1675 kJ  /  400 kcal
14,3 g Tłuszcz
10,7 g Białko
54,2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Aby przyrządzić bakłażana teriyaki, umyj i pokrój bakłażana w kostkę (około 1x1 cm). Rozgrzej olej roślinny na patelni do wysokiej temperatury i usmaż bakłażana z każdej strony. Zdejmij bakłażana z patelni, zmniejsz temperaturę i dodaj na patelnię marynatę teriyaki, syrop oraz olej sezamowy. Doprowadź do wrzenia, z powrotem dodaj bakłażana i gotuj przez około 3-4 minuty. Za pomocą łyżki polewaj bakłażana sosem.

Krok 2

Aby przygotować nadzienie, przekrój paprykę na pół, usuń rdzeń, białą skórkę i nasiona. Odkrój końce marchewki i ogórka. Obierz marchewkę i umyj ogórka. Pokrój warzywa na bardzo cienkie paski. Oderwij liście sałaty i mięty, umyj je i osusz.

Krok 3

Na krótko zanurz papier ryżowy i umieść go na wilgotnej ścierce. Na każdym kawałku papieru ryżowego połóż 1 liść sałaty, makaron ryżowy, bakłażan teriyaki, paski warzyw i miętę. Ostrożnie zwiń i przekrój na pół.

Krok 4

Aby przyrządzić sos, obierz i wyciśnij czosnek, po czym zmieszaj go z marynatą teriyaki, sezamem, syropem z limonki i dymką. Spring rollsy podawaj z sosem.

ID przepisu: 143

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Aby przyrządzić bakłażana teriyaki, umyj i pokrój bakłażana w kostkę (około 1x1 cm). Rozgrzej olej roślinny na patelni do wysokiej temperatury i usmaż bakłażana z każdej strony. Zdejmij bakłażana z patelni, zmniejsz temperaturę i dodaj na patelnię marynatę teriyaki, syrop oraz olej sezamowy. Doprowadź do wrzenia, z powrotem dodaj bakłażana i gotuj przez około 3-4 minuty. Za pomocą łyżki polewaj bakłażana sosem.

Aby przygotować nadzienie, przekrój paprykę na pół, usuń rdzeń, białą skórkę i nasiona. Odkrój końce marchewki i ogórka. Obierz marchewkę i umyj ogórka. Pokrój warzywa na bardzo cienkie paski. Oderwij liście sałaty i mięty, umyj je i osusz.

Na krótko zanurz papier ryżowy i umieść go na wilgotnej ścierce. Na każdym kawałku papieru ryżowego połóż 1 liść sałaty, makaron ryżowy, bakłażan teriyaki, paski warzyw i miętę. Ostrożnie zwiń i przekrój na pół.

Aby przyrządzić sos, obierz i wyciśnij czosnek, po czym zmieszaj go z marynatą teriyaki, sezamem, syropem z limonki i dymką. Spring rollsy podawaj z sosem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.