

Świeże spring rollsy z bakłażanem teriyaki
Składniki
Na bakłażana teriyaki:
Na nadzienie:
Na sos:
Przygotowanie
Krok 1
Aby przyrządzić bakłażana teriyaki, umyj i pokrój bakłażana w kostkę (około 1x1 cm). Rozgrzej olej roślinny na patelni do wysokiej temperatury i usmaż bakłażana z każdej strony. Zdejmij bakłażana z patelni, zmniejsz temperaturę i dodaj na patelnię marynatę teriyaki, syrop oraz olej sezamowy. Doprowadź do wrzenia, z powrotem dodaj bakłażana i gotuj przez około 3-4 minuty. Za pomocą łyżki polewaj bakłażana sosem.
Krok 2
Aby przygotować nadzienie, przekrój paprykę na pół, usuń rdzeń, białą skórkę i nasiona. Odkrój końce marchewki i ogórka. Obierz marchewkę i umyj ogórka. Pokrój warzywa na bardzo cienkie paski. Oderwij liście sałaty i mięty, umyj je i osusz.
Krok 3
Na krótko zanurz papier ryżowy i umieść go na wilgotnej ścierce. Na każdym kawałku papieru ryżowego połóż 1 liść sałaty, makaron ryżowy, bakłażan teriyaki, paski warzyw i miętę. Ostrożnie zwiń i przekrój na pół.
Krok 4
Aby przyrządzić sos, obierz i wyciśnij czosnek, po czym zmieszaj go z marynatą teriyaki, sezamem, syropem z limonki i dymką. Spring rollsy podawaj z sosem.
ID przepisu: 143
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej