Sajgonki z boczniakami królewskimi i sosem wietnamskim
Sajgonki z boczniakami królewskimi i sosem wietnamskim

Sajgonki z boczniakami królewskimi i sosem wietnamskim

5 1 Oceny
Czas ogółem20 min
15 minCzas przygotowania
5 minCzas gotowania

Świeże sajgonki wypełnione szarpanymi boczniakami, kruchą sałatą, pachnącą kolendrą i miętą oraz chrupiącymi orzechami podawane z pikantnym wietnamskim dipem. Świetne jako przystawka i jako orzeźwiające danie główne.

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
boczniaków królewskich, rozdrobnionych
1 g
przyprawy pięciu smaków
2 łyżki
oleju
50 g
sałaty, poszatkowanej
10 g
świeżych liści kolendry
10 g
świeżych liści mięty
30 g
prażonych orzeszków ziemnych
100 g
ugotowanego makaronu ryżowego
9 
arkuszy papieru ryżowego

Dip wietnamski:

2 łyżki
soku z limonki
2 łyżki
cukru
1 
ząbek czosnku, posiekany
1 
mała papryczka chili, drobno posiekana
Wartości odżywcze (na porcję)1045 kJ / 250 kcal
8 gTłuszcz
6 gBiałko
40 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

200 g boczniaków królewskich, rozdrobnionych – 40 ml Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman1 g przyprawy pięciu smaków – 1 łyżka oleju

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju. Podsmażaj boczniaki przez około 5-7 minut, aż zmiękną i staną się złocistobrązowe. Dodaj Sos Poke Kikkoman i przyprawę pięciu smaków. Smaż przez kolejną minutę. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

50 g poszatkowanej sałaty – 10 g świeżych liści kolendry – 10 g świeżych liści mięty – 30 g prażonych orzeszków ziemnych – 100 g ugotowanego makaronu ryżowego – 9  arkuszy papieru ryżowego

Napełnij płytkie naczynie zimną wodą. Zanurz arkusz papieru ryżowego na kilka sekund, aż zmięknie. Rozłóż arkusz na płasko na czystej powierzchni. Umieść małą garść poszatkowanej sałaty na środku arkusza, a następnie dodaj część ugotowanego makaronu, boczniaki, liście kolendry, liście mięty i posiekane orzechy. Złóż boki arkusza do środka, a następnie ciasno zwiń od dołu, aby zamknąć farsz w środku. Powtórz z pozostałymi składnikami.

Krok 3

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki soku z limonki – 2 łyżki cukru – 1  ząbek czosnku, posiekany – 1  papryczka chili, drobno posiekana

W małej misce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, sok z limonki, cukier, posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chili, aż cukier się rozpuści. Podawaj z sajgonkami.

Wskazówka

ID przepisu: 1438

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

200 g boczniaków królewskich, rozdrobnionych – 40 ml Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman1 g przyprawy pięciu smaków – 1 łyżka oleju

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju. Podsmażaj boczniaki przez około 5-7 minut, aż zmiękną i staną się złocistobrązowe. Dodaj Sos Poke Kikkoman i przyprawę pięciu smaków. Smaż przez kolejną minutę. Odstaw do ostygnięcia.

50 g poszatkowanej sałaty – 10 g świeżych liści kolendry – 10 g świeżych liści mięty – 30 g prażonych orzeszków ziemnych – 100 g ugotowanego makaronu ryżowego – 9 arkuszy papieru ryżowego

Napełnij płytkie naczynie zimną wodą. Zanurz arkusz papieru ryżowego na kilka sekund, aż zmięknie. Rozłóż arkusz na płasko na czystej powierzchni. Umieść małą garść poszatkowanej sałaty na środku arkusza, a następnie dodaj część ugotowanego makaronu, boczniaki, liście kolendry, liście mięty i posiekane orzechy. Złóż boki arkusza do środka, a następnie ciasno zwiń od dołu, aby zamknąć farsz w środku. Powtórz z pozostałymi składnikami.

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki soku z limonki – 2 łyżki cukru – 1 ząbek czosnku, posiekany – 1 papryczka chili, drobno posiekana

W małej misce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, sok z limonki, cukier, posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chili, aż cukier się rozpuści. Podawaj z sajgonkami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.