

Sajgonki z boczniakami królewskimi i sosem wietnamskim
Świeże sajgonki wypełnione szarpanymi boczniakami, kruchą sałatą, pachnącą kolendrą i miętą oraz chrupiącymi orzechami podawane z pikantnym wietnamskim dipem. Świetne jako przystawka i jako orzeźwiające danie główne.
Składniki
Dip wietnamski:
Przygotowanie
Krok 1

200 g boczniaków królewskich, rozdrobnionych – 40 ml Sos Do Dań Poke Z Sosem Sojowym I Olejem Z Prażonych Ziaren Sezamu Kikkoman – 1 g przyprawy pięciu smaków – 1 łyżka oleju
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju. Podsmażaj boczniaki przez około 5-7 minut, aż zmiękną i staną się złocistobrązowe. Dodaj Sos Poke Kikkoman i przyprawę pięciu smaków. Smaż przez kolejną minutę. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2

50 g poszatkowanej sałaty – 10 g świeżych liści kolendry – 10 g świeżych liści mięty – 30 g prażonych orzeszków ziemnych – 100 g ugotowanego makaronu ryżowego – 9 arkuszy papieru ryżowego
Napełnij płytkie naczynie zimną wodą. Zanurz arkusz papieru ryżowego na kilka sekund, aż zmięknie. Rozłóż arkusz na płasko na czystej powierzchni. Umieść małą garść poszatkowanej sałaty na środku arkusza, a następnie dodaj część ugotowanego makaronu, boczniaki, liście kolendry, liście mięty i posiekane orzechy. Złóż boki arkusza do środka, a następnie ciasno zwiń od dołu, aby zamknąć farsz w środku. Powtórz z pozostałymi składnikami.
Krok 3

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki soku z limonki – 2 łyżki cukru – 1 ząbek czosnku, posiekany – 1 papryczka chili, drobno posiekana
W małej misce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, sok z limonki, cukier, posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chili, aż cukier się rozpuści. Podawaj z sajgonkami.
Wskazówka
ID przepisu: 1438
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej