Słodko-kwaśne tteokbokki z ketchupem i sosem kimchi
Słodko-kwaśne tteokbokki z ketchupem i sosem kimchi

Słodko-kwaśne tteokbokki z ketchupem i sosem kimchi

4,5 2 Oceny
Czas ogółem30 min
15 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Słodko-kwaśne tteokbokki z ketchupem i sosem kimchi to koreański street z pysznym twistem. Miękkie kluski ryżowe polane są gęstym, pikantnym sosem, który łączy słodki i kwaskowaty ketchup z wyrazistym smakiem kimchi.

Składniki

2 porcj(e/i)
400 g
tteokbokki
200 g
boczniaków
300 g
młodych brokułów
1 pęczek
cebuli dymki

Sos:

1 łyżka
pasty gochujang
200 ml
ketchupu
150 g
cukru
250 ml
wody
1 łyżeczka
startego imbiru
 ½ 
cebuli dymki do dekoracji
1 łyżka
prażonego sezamu
Wartości odżywcze (na porcję)4573 kJ / 1093 kcal
12 gTłuszcz
20 gBiałko
231 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

400 g tteokbokki – 200 g boczniaków – 300 g młodych brokułów – 1 pęczek cebuli dymki – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Przygotuj tteokbokki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój boczniaki w paski, a cebulę dymkę na kawałki o długości 2 cm. Brokuły pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej olej w rondlu i smaż boczniaki, aż mocno się zrumienią. Pod koniec smażenia dodaj Sos sojowy Kikkoman. Dodaj brokuły i cebulę dymkę i smaż przez 2 minuty.

Krok 2

1 łyżeczka startego imbiru – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman1 łyżka pasty gochujang – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman200 ml ketchupu – 150 g cukru – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman250 ml wody

W misce wymieszaj imbir, Sos z chili do kimchi Kikkoman, pastę gochujang, ketchup, cukier, wodę i Olej sezamowy Kikkoman.

Krok 3

 ½  cebuli dymki do dekoracji – 1 łyżka prażonego sezamu

Włóż na patelnię ugotowane tteokbokki. Wlej sos i wymieszaj, aby dobrze pokryć kluski. Przed podaniem udekoruj cebulą dymką i prażonym sezamem.

Wskazówka

ID przepisu: 1436

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

400 g tteokbokki – 200 g boczniaków – 300 g młodych brokułów – 1 pęczek cebuli dymki – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Przygotuj tteokbokki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój boczniaki w paski, a cebulę dymkę na kawałki o długości 2 cm. Brokuły pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej olej w rondlu i smaż boczniaki, aż mocno się zrumienią. Pod koniec smażenia dodaj Sos sojowy Kikkoman. Dodaj brokuły i cebulę dymkę i smaż przez 2 minuty.

1 łyżeczka startego imbiru – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman1 łyżka pasty gochujang – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman200 ml ketchupu – 150 g cukru – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman250 ml wody

W misce wymieszaj imbir, Sos z chili do kimchi Kikkoman, pastę gochujang, ketchup, cukier, wodę i Olej sezamowy Kikkoman.

½ cebuli dymki do dekoracji – 1 łyżka prażonego sezamu

Włóż na patelnię ugotowane tteokbokki. Wlej sos i wymieszaj, aby dobrze pokryć kluski. Przed podaniem udekoruj cebulą dymką i prażonym sezamem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.