

Słodko-kwaśne tteokbokki z ketchupem i sosem kimchi
Słodko-kwaśne tteokbokki z ketchupem i sosem kimchi to koreański street z pysznym twistem. Miękkie kluski ryżowe polane są gęstym, pikantnym sosem, który łączy słodki i kwaskowaty ketchup z wyrazistym smakiem kimchi.
Przygotowanie
Krok 1

400 g tteokbokki – 200 g boczniaków – 300 g młodych brokułów – 1 pęczek cebuli dymki – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Przygotuj tteokbokki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój boczniaki w paski, a cebulę dymkę na kawałki o długości 2 cm. Brokuły pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej olej w rondlu i smaż boczniaki, aż mocno się zrumienią. Pod koniec smażenia dodaj Sos sojowy Kikkoman. Dodaj brokuły i cebulę dymkę i smaż przez 2 minuty.
Krok 2

1 łyżeczka startego imbiru – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 1 łyżka pasty gochujang – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 200 ml ketchupu – 150 g cukru – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 250 ml wody
W misce wymieszaj imbir, Sos z chili do kimchi Kikkoman, pastę gochujang, ketchup, cukier, wodę i Olej sezamowy Kikkoman.
Krok 3

½ cebuli dymki do dekoracji – 1 łyżka prażonego sezamu
Włóż na patelnię ugotowane tteokbokki. Wlej sos i wymieszaj, aby dobrze pokryć kluski. Przed podaniem udekoruj cebulą dymką i prażonym sezamem.
Wskazówka
ID przepisu: 1436
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej