

Okoń morski smażony z imbirem i pomidorami
Chrupiący okoń morski smażony z imbirem i kwaśnymi pomidorami, podawany z pikantnym sosem sojowym do kimchi. To danie fusion równoważy delikatny smak ryby wyrazistymi azjatyckimi akcentami.
Przygotowanie
Krok 1

2 okonie morskie, każdy o wadze ok. 350 g – 3 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman
Oczyść rybę z łusek, umyj ją i osusz. Natnij nożem skórę ryby z obu stron. Posmaruj rybę Sosem z chili do kimchi Kikkoman i odstaw.
Krok 2

400 g pomidorków koktajlowych – 1 szalotka – 3 cm kawałek imbiru – 2 łodygi selera – 2 ząbki ząbki czosnku – 50 ml oleju do smażenia
Pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Imbir i selera pokrój w plasterki. Czosnek posiekaj. Rozgrzej olej na patelni. Krótko smaż rybę z obu stron, aż będzie złocistobrązowa.
Krok 3

200 ml białego wina – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 10 liści tajskiej bazylii – 1 szczypta pieprzu – ½ łyżeczka cukru
Dodaj cebulę i seler do ryby i smaż, aż zmiękną. Dodaj imbir, czosnek i pomidory. Wlej wino i gotuj, aż alkohol odparuje. Dodaj Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli i gotuj, aż płyn odparuje. Pod koniec gotowania dopraw cukrem, pieprzem i świeżo porwanymi lub posiekanymi liśćmi tajskiej bazylii.
Wskazówka
ID przepisu: 1442
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej