

Grillowane letnie warzywa z bagna cauda
Rozkoszuj się intensywnymi smaki lata dzięki grillowanym warzywom sezonowym z klasycznym włoskim sosem bagna cauda z czosnkiem i anchois. Dodatek świeżych ziół to jeszcze więcej koloru i smaku.
Składniki
Sos:
Przygotowanie
Krok 1

4 ząbki czosnku, posiekane – 4 filety anchois, drobno posiekane – 60 ml oliwy z oliwek extra virgin – 10 ml soku z cytryny
W małym rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i posiekane filety anchois. Smaż, często mieszając, przez 7–8 minut, aż czosnek zacznie wydzielać aromat, a anchois się rozpuszczą. Zdejmij z ognia, utrzyj na puree blenderem ręcznym lub w moździerzu i odstaw.
Krok 2

70 g świeżej cukinii – 70 g młodego kalafiora – 4 całe cebule dymki – 6 szparagów – 1 czerwona papryka – 5 g bazylii – 5 g pietruszki – 5 g świeżego tymianku – 10 ml oliwy z oliwek – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Rozpal ognisko lub grilla. Posmaruj pokrojone lub przekrojone na pół warzywa oliwą z oliwek i dopraw Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Umieść warzywa bezpośrednio na ruszcie. Grilluj nad ogniem (lub na grillu), od czasu do czasu przewracając, aż warzywa zmiękną i pojawią się na nich ślady zwęglenia (5-7 minut). Ułóż grillowane warzywa na półmisku. Skrop ciepłym sosem bagna cauda. Posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
Wskazówka
ID przepisu: 1437
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej