Chleb piknikowy z szawarmą z jagnięciny i sosem czosnkowym
Chleb piknikowy z szawarmą z jagnięciny i sosem czosnkowym

Chleb piknikowy z szawarmą z jagnięciny i sosem czosnkowym

Czas ogółem80 min
10 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania
60 minCzas marynowania

Chleb piknikowy, który pod chrupiącą skórką skrywa szawarmę z marynowanej jagnięciny, szpinak i orzechy otulone sosem z pieczonego czosnku, jest idealnym „przenośnym posiłkiem” na pikniki i towarzyskie spotkania.

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
łopatki jagnięcej, pokrojonej w cienkie plasterki
2 
ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki
jogurtu naturalnego
1 łyżka
soku z cytryny
1 łyżka
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
mielonego kminu
1 łyżeczka
papryki w proszku
 ½ łyżeczka
mielonej kolendry
 ½ łyżeczka
mielonego cynamonu

Na sos z pieczonego czosnku:

 ½ 
główki czosnku
1 szczypta
soli
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżki
jogurtu greckiego

Dodatkowe składniki:

1 
mały bochenek chleba
50 g
świeżego szpinaku
80 g
sera labneh
60 g
mieszanych orzechów (np. migdałów, orzechów włoskich lub nerkowców), posiekanych
Wartości odżywcze (na porcję)2300 kJ / 550 kcal
31 gTłuszcz
30 gBiałko
40 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

200 g łopatki jagnięcej, pokrojonej w cienkie plasterki – 2  ząbki czosnku, posiekane – 2 łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżeczka mielonego kuminu – 1 łyżeczka papryki w proszku –  ½ łyżeczka mielonej kolendry –  ½ łyżeczka mielonego cynamonu – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

W misce wymieszaj czosnek, jogurt naturalny, sok z cytryny, oliwę, mielony kmin, paprykę w proszku, mieloną kolendrę, mielony cynamon i Sos sojowy Kikkoman. Dodaj cienko pokrojoną łopatkę jagnięcą i równomiernie pokryj ją marynatą. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Na dużym ogniu rozgrzej olej na patelni. Smaż marynowane plastry jagnięciny przez 5-7 minut, aż dobrze się usmażą i zrumienią. Odstaw na bok.

Krok 2

 ½  główki czosnku – 1 szczypta soli – 2 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman2 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki jogurtu greckiego

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Odetnij górę główki czosnku, skrop oliwą i oprósz szczyptą soli. Zawiń czosnek w folię i piecz przez 30-40 minut, aż stanie się miękki i złocistobrązowy. Po ostygnięciu przeciśnij ząbki czosnku przez praskę i rozgnieć. Wymieszaj z Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i jogurtem greckim.

Krok 3

1  mały bochenek chleba – 50 g świeżego szpinaku – 80 g sera labneh – 60 g mieszanych orzechów (np. migdałów, orzechów włoskich lub nerkowców), posiekanych

Odetnij górę bochenka i wydrąż miąższ chleba, tak żeby powstała „miska” i „pokrywka”. Rozprowadź sos z pieczonego czosnku na dnie. Nałóż do środka jagnięcą szawarmę, ser labneh, świeże liście szpinaku i posiekane orzechy. Przykryj górę bochenka odciętą częścią i owiń go szczelnie papierem do pieczenia lub folią, żeby łatwiej było go przetransportować. Przed podaniem pokrój na porcje.

Wskazówka

ID przepisu: 1446

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

200 g łopatki jagnięcej, pokrojonej w cienkie plasterki – 2 ząbki czosnku, posiekane – 2 łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżeczka mielonego kuminu – 1 łyżeczka papryki w proszku – ½ łyżeczka mielonej kolendry – ½ łyżeczka mielonego cynamonu – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

W misce wymieszaj czosnek, jogurt naturalny, sok z cytryny, oliwę, mielony kmin, paprykę w proszku, mieloną kolendrę, mielony cynamon i Sos sojowy Kikkoman. Dodaj cienko pokrojoną łopatkę jagnięcą i równomiernie pokryj ją marynatą. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Na dużym ogniu rozgrzej olej na patelni. Smaż marynowane plastry jagnięciny przez 5-7 minut, aż dobrze się usmażą i zrumienią. Odstaw na bok.

½ główki czosnku – 1 szczypta soli – 2 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman2 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki jogurtu greckiego

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Odetnij górę główki czosnku, skrop oliwą i oprósz szczyptą soli. Zawiń czosnek w folię i piecz przez 30-40 minut, aż stanie się miękki i złocistobrązowy. Po ostygnięciu przeciśnij ząbki czosnku przez praskę i rozgnieć. Wymieszaj z Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i jogurtem greckim.

1 mały bochenek chleba – 50 g świeżego szpinaku – 80 g sera labneh – 60 g mieszanych orzechów (np. migdałów, orzechów włoskich lub nerkowców), posiekanych

Odetnij górę bochenka i wydrąż miąższ chleba, tak żeby powstała „miska” i „pokrywka”. Rozprowadź sos z pieczonego czosnku na dnie. Nałóż do środka jagnięcą szawarmę, ser labneh, świeże liście szpinaku i posiekane orzechy. Przykryj górę bochenka odciętą częścią i owiń go szczelnie papierem do pieczenia lub folią, żeby łatwiej było go przetransportować. Przed podaniem pokrój na porcje.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.