

Chleb piknikowy z szawarmą z jagnięciny i sosem czosnkowym
Chleb piknikowy, który pod chrupiącą skórką skrywa szawarmę z marynowanej jagnięciny, szpinak i orzechy otulone sosem z pieczonego czosnku, jest idealnym „przenośnym posiłkiem” na pikniki i towarzyskie spotkania.
Składniki
Na sos z pieczonego czosnku:
Dodatkowe składniki:
Przygotowanie
Krok 1

200 g łopatki jagnięcej, pokrojonej w cienkie plasterki – 2 ząbki czosnku, posiekane – 2 łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżeczka mielonego kuminu – 1 łyżeczka papryki w proszku – ½ łyżeczka mielonej kolendry – ½ łyżeczka mielonego cynamonu – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
W misce wymieszaj czosnek, jogurt naturalny, sok z cytryny, oliwę, mielony kmin, paprykę w proszku, mieloną kolendrę, mielony cynamon i Sos sojowy Kikkoman. Dodaj cienko pokrojoną łopatkę jagnięcą i równomiernie pokryj ją marynatą. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Na dużym ogniu rozgrzej olej na patelni. Smaż marynowane plastry jagnięciny przez 5-7 minut, aż dobrze się usmażą i zrumienią. Odstaw na bok.
Krok 2

½ główki czosnku – 1 szczypta soli – 2 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki jogurtu greckiego
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Odetnij górę główki czosnku, skrop oliwą i oprósz szczyptą soli. Zawiń czosnek w folię i piecz przez 30-40 minut, aż stanie się miękki i złocistobrązowy. Po ostygnięciu przeciśnij ząbki czosnku przez praskę i rozgnieć. Wymieszaj z Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i jogurtem greckim.
Krok 3

1 mały bochenek chleba – 50 g świeżego szpinaku – 80 g sera labneh – 60 g mieszanych orzechów (np. migdałów, orzechów włoskich lub nerkowców), posiekanych
Odetnij górę bochenka i wydrąż miąższ chleba, tak żeby powstała „miska” i „pokrywka”. Rozprowadź sos z pieczonego czosnku na dnie. Nałóż do środka jagnięcą szawarmę, ser labneh, świeże liście szpinaku i posiekane orzechy. Przykryj górę bochenka odciętą częścią i owiń go szczelnie papierem do pieczenia lub folią, żeby łatwiej było go przetransportować. Przed podaniem pokrój na porcje.
Wskazówka
ID przepisu: 1446
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej