Hiszpańska frittata z bobem i sosem sezamowym
Hiszpańska frittata z bobem i sosem sezamowym

Hiszpańska frittata z bobem i sosem sezamowym

Czas ogółem30 min
20 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Zainspirowana kuchnią hiszpańską frittata, która łączy świeży bób i szparagi z orzechowym sosem sezamowym. Smaczne i pożywne danie, które nadaje się na każdy posiłek w ciągu dnia.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
świeżego bobu
4 
duże jajka
2 łyżki
oleju
6 
szparagów, przyciętych i pokrojonych na 2 cm kawałki
1 
mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 
mała cukinia, pokrojona w kostkę
2 łyżki
masła orzechowego
2 łyżki
soku z limonki
1 łyżeczka
pasty chili
15 g
szczypiorku, pokrojonego
Wartości odżywcze (na porcję)1340 kJ / 320 kcal
20 gTłuszcz
18 gBiałko
18 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g świeżego bobu – 4  duże jajka – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki oleju – 6  szparagów, przyciętych i pokrojonych na 2 cm kawałki – 1  mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę – 1  mała cukinia, pokrojona w kostkę

Gotuj bób w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedź i usuń skórki. W misce roztrzep jajka i dopraw Sosem sojowym Kikkoman. Rozgrzej patelnię nieprzywierającą bezpośrednio nad ogniskiem lub na kuchence i wlej odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i cukinię i smaż przez 2-3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj obrany bób i szparagi i wymieszaj z pozostałymi warzywami. Wlej na patelnię ubite jajka. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie pokryć warzywa. Smaż frittatę przez 3–4 minuty z każdej strony, aż się zetnie.

Krok 2

2 łyżki masła orzechowego – 2 łyżki Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman2 łyżki soku z limonki – 45 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka pasty chili – 15 g szczypiorku, posiekanego

Wymieszaj wszystkie składniki w małej misce na gładki sos. Podawaj frittatę polaną sosem i posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówka

ID przepisu: 1440

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g świeżego bobu – 4 duże jajka – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki oleju – 6 szparagów, przyciętych i pokrojonych na 2 cm kawałki – 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę – 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę

Gotuj bób w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedź i usuń skórki. W misce roztrzep jajka i dopraw Sosem sojowym Kikkoman. Rozgrzej patelnię nieprzywierającą bezpośrednio nad ogniskiem lub na kuchence i wlej odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i cukinię i smaż przez 2-3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj obrany bób i szparagi i wymieszaj z pozostałymi warzywami. Wlej na patelnię ubite jajka. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie pokryć warzywa. Smaż frittatę przez 3–4 minuty z każdej strony, aż się zetnie.

2 łyżki masła orzechowego – 2 łyżki Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman2 łyżki soku z limonki – 45 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka pasty chili – 15 g szczypiorku, posiekanego

Wymieszaj wszystkie składniki w małej misce na gładki sos. Podawaj frittatę polaną sosem i posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.