

Hiszpańska frittata z bobem i sosem sezamowym
Zainspirowana kuchnią hiszpańską frittata, która łączy świeży bób i szparagi z orzechowym sosem sezamowym. Smaczne i pożywne danie, które nadaje się na każdy posiłek w ciągu dnia.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

100 g świeżego bobu – 4 duże jajka – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki oleju – 6 szparagów, przyciętych i pokrojonych na 2 cm kawałki – 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę – 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
Gotuj bób w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedź i usuń skórki. W misce roztrzep jajka i dopraw Sosem sojowym Kikkoman. Rozgrzej patelnię nieprzywierającą bezpośrednio nad ogniskiem lub na kuchence i wlej odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i cukinię i smaż przez 2-3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj obrany bób i szparagi i wymieszaj z pozostałymi warzywami. Wlej na patelnię ubite jajka. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie pokryć warzywa. Smaż frittatę przez 3–4 minuty z każdej strony, aż się zetnie.
Krok 2

2 łyżki masła orzechowego – 2 łyżki Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman – 2 łyżki soku z limonki – 45 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka pasty chili – 15 g szczypiorku, posiekanego
Wymieszaj wszystkie składniki w małej misce na gładki sos. Podawaj frittatę polaną sosem i posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka
ID przepisu: 1440
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej