Sałatka z kurczakiem, czerwoną kapustą i orzechowym sosem ponzu
Sałatka z kurczakiem, czerwoną kapustą i orzechowym sosem ponzu

Sałatka z kurczakiem, czerwoną kapustą i orzechowym sosem ponzu

Czas ogółem80 min
20 minCzas przygotowania
40 minCzas gotowania
20 minCzas marynowania

Klasyczna sałatka z ożywczym twistem. Kurczak marynowany w maśle orzechowym, chrupiąca czerwona kapusta, kremowy orzechowy dressing na bazie Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman, krucha ciecierzyca i aromatyczna pietruszka  dodają sałatce wyrazistości i świeżości.

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
filetu z kurczaka
1 szczypta
świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka
masła orzechowego

Sos:

3 łyżki
majonezu
2 łyżki
masła orzechowego
1 łyżka
startej skórki z cytryny

Ciecierzyca:

400 g
ciecierzycy w puszce
3 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka
granulowanego czosnku
 ½ łyżeczka
kolendry
1 łyżka
sezamu
1 szczypta
soli
1 szczypta
świeżo zmielonego pieprzu
250 g
czerwonej kapusty
1 
ogórek
1 pęczek
pietruszki
1 garść
ulubionych kiełków
1 garść
prażonych nerkowców
Wartości odżywcze (na porcję)4401 kJ / 1025 kcal
63 gTłuszcz
57 gBiałko
64 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g filetu z kurczaka – 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu – 1 łyżka masła orzechowego – 90 ml Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Pokrój kurczaka na średniej wielkości plasterki (ok. 1,5 cm grubości) i dopraw pieprzem. Wymieszaj masło orzechowe z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman na marynatę. Dokładnie pokryj nią kurczaka i odstaw do zamarynowania.

Krok 2

3 łyżki majonezu – 2 łyżki masła orzechowego – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 łyżka startej skórki z cytryny

W misce wymieszaj majonez, masło orzechowe, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i skórkę z cytryny.

Krok 3

400 g ciecierzycy w puszce – 1 łyżeczka granulowanego czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku –  ½ łyżeczka kolendry – 1 łyżka sezamu – 1 szczypta soli – 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Odcedź i osusz ciecierzycę. Wymieszaj z oliwą z oliwek, a następnie z przyprawami i sezamem. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut lub usmaż na patelni.

Krok 4

250 g czerwonej kapusty – 1  ogórek – 1 pęczek pęczek pietruszki – 1 garść ulubionych kiełków – 1 garść prażonych orzechów nerkowca

Drobno posiekaj kapustę. Ogórka pokrój w półplasterki. Posiekaj pietruszkę i orzechy. Zgrilluj lub usmaż kurczaka na patelni, a następnie odstaw do ostygnięcia. Ułóż składniki w miskach i skrop sosem orzechowym. Na wierzch nałóż plasterki kurczaka i udekoruj pietruszką i orzechami nerkowca.

Wskazówka

ID przepisu: 1447

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g filetu z kurczaka – 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu – 1 łyżka masła orzechowego – 90 ml Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Pokrój kurczaka na średniej wielkości plasterki (ok. 1,5 cm grubości) i dopraw pieprzem. Wymieszaj masło orzechowe z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman na marynatę. Dokładnie pokryj nią kurczaka i odstaw do zamarynowania.

3 łyżki majonezu – 2 łyżki masła orzechowego – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 łyżka startej skórki z cytryny

W misce wymieszaj majonez, masło orzechowe, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i skórkę z cytryny.

400 g ciecierzycy w puszce – 1 łyżeczka granulowanego czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku – ½ łyżeczka kolendry – 1 łyżka sezamu – 1 szczypta soli – 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Odcedź i osusz ciecierzycę. Wymieszaj z oliwą z oliwek, a następnie z przyprawami i sezamem. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut lub usmaż na patelni.

250 g czerwonej kapusty – 1 ogórek – 1 pęczek pęczek pietruszki – 1 garść ulubionych kiełków – 1 garść prażonych orzechów nerkowca

Drobno posiekaj kapustę. Ogórka pokrój w półplasterki. Posiekaj pietruszkę i orzechy. Zgrilluj lub usmaż kurczaka na patelni, a następnie odstaw do ostygnięcia. Ułóż składniki w miskach i skrop sosem orzechowym. Na wierzch nałóż plasterki kurczaka i udekoruj pietruszką i orzechami nerkowca.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.