Gulasz z ziemniakami i oliwkami z serem raclette
Gulasz z ziemniakami i oliwkami z serem raclette

Gulasz z ziemniakami i oliwkami z serem raclette

Czas ogółem50 min
10 minCzas przygotowania
40 minCzas gotowania

Gulasz z ziemniakami i oliwkami kalamata, doprawiony suszonym oregano i zwieńczony roztopionym serem raclette. Idealny na przytulną kolację we dwoje.

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
małych ziemniaków
2 łyżki
oleju
1 
cebula, drobno posiekana
2 
ząbki czosnku, posiekane
70 g
oliwek kalamata, bez pestek, przekrojonych na pół
350 ml
bulionu warzywnego
3 
świeże gałązki tymianku
1 łyżeczka
suszonego oregano
150 g
sera raclette, pokrojonego w plastry
2 plasterki
czerstwego chleba
Wartości odżywcze (na porcję)1885 kJ / 450 kcal
30 gTłuszcz
14 gBiałko
32 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g małych ziemniaków – 2 łyżki oleju – 1  cebula, drobno posiekana – 2  ząbki czosnku, posiekane – 70 g oliwek kalamata, bez pestek, przekrojonych na pół – 350 ml bulionu warzywnego – 3  świeże gałązki tymianku – 1 łyżeczka suszonego oregano – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman4 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman

Rozgrzej olej na patelni bezpośrednio nad ogniem. Podsmażaj posiekaną cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj ziemniaki i smaż, aż zaczną lekko brązowieć. Dodaj bulion warzywny i wymieszaj z tymiankiem i oregano (porwanymi na małe kawałki). Dopraw Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman i Marynatą Teriyaki Kikkoman. Doprowadź gulasz do wrzenia i gotuj przez 25-30 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj oliwki i podgrzewaj przez 4–5 minut.

Krok 2

150 g sera raclette, pokrojonego w plastry – 2 plasterki czerstwego chleba

Podczas ostatnich 2 minut gotowania umieść kromki chleba na patelni i ułóż na nich ser raclette. Pozostaw ser do roztopienia na 3-4 minuty, a następnie podawaj.

Wskazówka

ID przepisu: 1445

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g małych ziemniaków – 2 łyżki oleju – 1 cebula, drobno posiekana – 2 ząbki czosnku, posiekane – 70 g oliwek kalamata, bez pestek, przekrojonych na pół – 350 ml bulionu warzywnego – 3 świeże gałązki tymianku – 1 łyżeczka suszonego oregano – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman4 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman

Rozgrzej olej na patelni bezpośrednio nad ogniem. Podsmażaj posiekaną cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj ziemniaki i smaż, aż zaczną lekko brązowieć. Dodaj bulion warzywny i wymieszaj z tymiankiem i oregano (porwanymi na małe kawałki). Dopraw Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman i Marynatą Teriyaki Kikkoman. Doprowadź gulasz do wrzenia i gotuj przez 25-30 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj oliwki i podgrzewaj przez 4–5 minut.

150 g sera raclette, pokrojonego w plastry – 2 plasterki czerstwego chleba

Podczas ostatnich 2 minut gotowania umieść kromki chleba na patelni i ułóż na nich ser raclette. Pozostaw ser do roztopienia na 3-4 minuty, a następnie podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.