

Gulasz z ziemniakami i oliwkami z serem raclette
Gulasz z ziemniakami i oliwkami kalamata, doprawiony suszonym oregano i zwieńczony roztopionym serem raclette. Idealny na przytulną kolację we dwoje.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

300 g małych ziemniaków – 2 łyżki oleju – 1 cebula, drobno posiekana – 2 ząbki czosnku, posiekane – 70 g oliwek kalamata, bez pestek, przekrojonych na pół – 350 ml bulionu warzywnego – 3 świeże gałązki tymianku – 1 łyżeczka suszonego oregano – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 4 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman
Rozgrzej olej na patelni bezpośrednio nad ogniem. Podsmażaj posiekaną cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj ziemniaki i smaż, aż zaczną lekko brązowieć. Dodaj bulion warzywny i wymieszaj z tymiankiem i oregano (porwanymi na małe kawałki). Dopraw Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman i Marynatą Teriyaki Kikkoman. Doprowadź gulasz do wrzenia i gotuj przez 25-30 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj oliwki i podgrzewaj przez 4–5 minut.
Krok 2

150 g sera raclette, pokrojonego w plastry – 2 plasterki czerstwego chleba
Podczas ostatnich 2 minut gotowania umieść kromki chleba na patelni i ułóż na nich ser raclette. Pozostaw ser do roztopienia na 3-4 minuty, a następnie podawaj.
Wskazówka
ID przepisu: 1445
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej