

Wolno pieczone udko kurczaka z sosem koperkowym
Delikatne udka z kurczaka marynowane w pikantnej glazurze maślankowej, perfekcyjnie zgrillowane i podawane z kremowym sosem koperkowym. Po prostu niepowtarzalny smak.
Przygotowanie
Krok 1

2 udka z kurczaka – 150 ml maślanki – 2 czosnku, posiekane – 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka oliwy z oliwek
W misce wymieszaj maślankę, posiekany czosnek, paprykę w proszku, Sos z chili do kimchi Kikkoman i Sos sojowy Kikkoman. Dodaj udka z kurczaka i dokładnie pokryj je marynatą. Przykryj i odstaw do zamarynowania na co najmniej 2 godziny lub na noc, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Rozgrzej grilla do średniej temperatury. Wyjmij kurczaka z marynaty i pozwól jej nadmiarowi ociec. Posmaruj kurczaka oliwą z oliwek. Połóż udka z kurczaka na grillu i piecz przez 30-40 minut, od czasu do czasu obracając, aż temperatura w środku osiągnie 75 °C, a skórka będzie chrupiąca i zwęglona.
Krok 2

120 g jogurtu greckiego – 1 łyżka posiekanego świeżego koperku – 1 łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 10 g świeżego koperku, do dekoracji
W małej misce połącz jogurt grecki, posiekany koperek, sok z cytryny i Sos sojowy Kikkoman. Dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Gdy kurczak będzie już upieczony, zdejmij go z grilla i odstaw na kilka minut. Podawaj grillowane udka kurczaka z kleksem sosu koperkowego. Udekoruj świeżym koperkiem.
Wskazówka:
To danie dobrze komponuje się ze świeżą bagietką lub chlebkiem pita.
ID przepisu: 1441
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej