Wolno pieczone udko kurczaka z sosem koperkowym
Wolno pieczone udko kurczaka z sosem koperkowym

Wolno pieczone udko kurczaka z sosem koperkowym

4,5 2 Oceny
Czas ogółem220 min
15 minCzas przygotowania
35 minCzas gotowania
170 minCzas marynowania

Delikatne udka z kurczaka marynowane w pikantnej glazurze maślankowej, perfekcyjnie zgrillowane i podawane z kremowym sosem koperkowym. Po prostu niepowtarzalny smak.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
udka z kurczaka
150 ml
maślanki
2 
ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka
wędzonej papryki w proszku
1 łyżka
oliwy z oliwek
120 g
jogurtu greckiego
1 łyżka
posiekanego świeżego koperku
1 łyżeczka
soku z cytryny
10 g
świeżego koperku, do dekoracji
Wartości odżywcze (na porcję)1465 kJ / 350 kcal
20 gTłuszcz
30 gBiałko
10 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2  udka z kurczaka – 150 ml maślanki – 2  czosnku, posiekane – 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka oliwy z oliwek

W misce wymieszaj maślankę, posiekany czosnek, paprykę w proszku, Sos z chili do kimchi Kikkoman i Sos sojowy Kikkoman. Dodaj udka z kurczaka i dokładnie pokryj je marynatą. Przykryj i odstaw do zamarynowania na co najmniej 2 godziny lub na noc, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Rozgrzej grilla do średniej temperatury. Wyjmij kurczaka z marynaty i pozwól jej nadmiarowi ociec. Posmaruj kurczaka oliwą z oliwek. Połóż udka z kurczaka na grillu i piecz przez 30-40 minut, od czasu do czasu obracając, aż temperatura w środku osiągnie 75 °C, a skórka będzie chrupiąca i zwęglona.

Krok 2

120 g jogurtu greckiego – 1 łyżka posiekanego świeżego koperku – 1 łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman10 g świeżego koperku, do dekoracji

W małej misce połącz jogurt grecki, posiekany koperek, sok z cytryny i Sos sojowy Kikkoman. Dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Gdy kurczak będzie już upieczony, zdejmij go z grilla i odstaw na kilka minut. Podawaj grillowane udka kurczaka z kleksem sosu koperkowego. Udekoruj świeżym koperkiem.

Wskazówka:

To danie dobrze komponuje się ze świeżą bagietką lub chlebkiem pita.

ID przepisu: 1441

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 udka z kurczaka – 150 ml maślanki – 2 czosnku, posiekane – 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka oliwy z oliwek

W misce wymieszaj maślankę, posiekany czosnek, paprykę w proszku, Sos z chili do kimchi Kikkoman i Sos sojowy Kikkoman. Dodaj udka z kurczaka i dokładnie pokryj je marynatą. Przykryj i odstaw do zamarynowania na co najmniej 2 godziny lub na noc, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Rozgrzej grilla do średniej temperatury. Wyjmij kurczaka z marynaty i pozwól jej nadmiarowi ociec. Posmaruj kurczaka oliwą z oliwek. Połóż udka z kurczaka na grillu i piecz przez 30-40 minut, od czasu do czasu obracając, aż temperatura w środku osiągnie 75 °C, a skórka będzie chrupiąca i zwęglona.

120 g jogurtu greckiego – 1 łyżka posiekanego świeżego koperku – 1 łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman10 g świeżego koperku, do dekoracji

W małej misce połącz jogurt grecki, posiekany koperek, sok z cytryny i Sos sojowy Kikkoman. Dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Gdy kurczak będzie już upieczony, zdejmij go z grilla i odstaw na kilka minut. Podawaj grillowane udka kurczaka z kleksem sosu koperkowego. Udekoruj świeżym koperkiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.